Αντιδρά και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 1,5 ευρώ/Gigajoule στο φυσικό αέριο, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, με σημερινή επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο ΣΕΒΕ ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής ρύθμισης από το προωθούμενο νομοσχέδιο

Αντιδρά και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 1,5 ευρώ/Gigajoule στο φυσικό αέριο, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, με σημερινή επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο ΣΕΒΕ ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής ρύθμισης από το προωθούμενο νομοσχέδιο.

 

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΕ, ο φόρος είναι δεκαπλάσιος από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική οδηγία, ενώ επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα φοροεισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό και μέτρο που επιφέρει πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ακυρώνει την εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων και θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς τονίζει ότι το μέτρο αυτό θα αποτελέσει άλλο ένα ισχυρό αντικίνητρο για τη δραστηριότητα μεγάλου πλήθους παραγωγικών και μεταποιητικών μονάδων, που «καταδικάζονται» λόγω της επιλογής τους να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον, υιοθετώντας «πράσινες» πρακτικές. Ήδη το ενεργειακό κόστος με τις διαδοχικές αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί υπέρμετρα και η οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα ιδίως των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Σε μία περίοδο, όπου έχει καταστεί σαφές από το σύνολο του πολιτικού κόσμου ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, την ενίσχυση των εξαγωγών και την υποκατάσταση των εισαγωγών, είναι αδιανόητο – αντί να γίνεται άρση των αντικινήτρων - να δημιουργούνται συνεχώς νέα προσκόμματα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, όπως υπογραμμίζει η επιστολή του ΣΕΒΕ.