Ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ τάχθηκε σήμερα υπέρ της αύξησης των φόρων στο φυσικό αέριο , ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

 

Επίσης, ζήτησε να ακολουθηθεί υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και δήλωσε πως η χώρα χρειάζεται νομοθετικό όριο για το έλλειμμα και τον ρόλο των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στον προϋπολογισμό. Όπως είχε τονίσει κι ένα μήνα πριν, στην Αγία Πετρούπολη, υποστήριξε ότι ανάλογες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ από το 2015.

Σημειώνεται ότι σχεδόν τα μισά από τα έσοδα του προϋπολογισμού προέρχονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, γεγονός που καθιστά το κράτος ευάλωτο στις διακυμάνσεις των τιμών.

 

Αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες και μικρότεροι φόροι εισοδήματος θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από υψηλότερους φόρους στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον καπνό, αλλά και από την εκποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, σύ,φωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Το μερίδιο του κράτους στην οικονομία της Ρωσίας, το οποίο υπολογίζεται στο 50% περίπου, πρέπει να μειωθεί, τόνισε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε ότι το αρχικό κεφάλαιο για ένα άμεσο επενδυτικό κεφάλαιο για τοποθέτηση μετρητών σε κρατικές μετοχές πρέπει να τεθεί στον προϋπολογισμό.

Το έλλειμμα της χώρας εφέτος αναμένεται να πέσει κάτω από 0,5% του ΑΕΠ, αν οι τιμές του αργού κυμανθούν στα 115 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν.