Κύριε διευθυντά Ο Φωτόπουλος και η παρέα του κατάφεραν το ακατόρθωτο, να βγάλουν εκατομμύρια οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Οι ιδιώτες παραγωγοί λιμοκτονούσαν, αφού οι τιμές στη χοντρική αγορά ηλεκτρισμού ήσαν χαμηλές. Σταματώντας τις οικονομικές λιγνιτικές μονάδες κατάφεραν να ανεβάσουν τις τιμές στα όρια, 150 ευρώ/mwh αντί 40-60 ευρώ/mwh που ήταν πριν από την απεργία. Προφανώς δοξάζουν τον ευεργέτη τους, σίγουρα θα έχουν στα γραφεία τους μεγάλη φωτογραφία του

Κύριε διευθυντά,

Ο Φωτόπουλος και η παρέα του κατάφεραν το ακατόρθωτο, να βγάλουν εκατομμύρια οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Οι ιδιώτες παραγωγοί λιμοκτονούσαν, αφού οι τιμές στη χοντρική αγορά ηλεκτρισμού ήσαν χαμηλές. Σταματώντας τις οικονομικές λιγνιτικές μονάδες κατάφεραν να ανεβάσουν τις τιμές στα όρια, 150 ευρώ/mwh αντί 40-60 ευρώ/mwh που ήταν πριν από την απεργία. Προφανώς δοξάζουν τον ευεργέτη τους, σίγουρα θα έχουν στα γραφεία τους μεγάλη φωτογραφία του.

Ας δούμε όμως τα πράγματα από τη σοβαρή σκοπιά τους. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να μείνει υπό τον κρατικό έλεγχο, διότι πρόκειται για στρατηγικό τομέα της ενέργειας. Είναι λογικό και από το Σύνταγμα κατωχυρωμένο να απεργεί το προσωπικό για να εκφράσει την αντίθεσή του στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Είμαστε άραγε στην περίπτωση αυτή; Δεν ακούσαμε από τους συνδικαλιστές το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία. Δυστυχώς, ούτε η ΔΕΗ ανακοίνωσε πόση είναι αυτές τις μέρες η συμμετοχή του προσωπικού. Και βέβαια προσωπικό υπάρχει όχι μόνο στους σταθμούς παραγωγής, αλλά και στα συνεργεία, στα γραφεία, παντού. Τότε και μόνο τότε, μια απεργία νομιμοποιείται στην κοινωνία, όταν υπάρχει μαζική συμμετοχή. Προσωπικά έτυχε να περάσω από τα κεντρικά γραφεία και μου φάνηκε ότι το προσωπικό ήταν στη θέση του. Καλό είναι να ξέρουν οι συνδικαλιστές ότι η ΓΕΝΟΠ έχει ιστορία μεγάλων κινητοποιήσεων, δεν ήταν μια χούφτα τεχνικών που σταματούσαν τις μονάδες, ήταν από πίσω το προσωπικό που απεργούσε σε όλη την Επιχείρηση. Ακόμη, καλό είναι να προσαρμόσουν την τακτική τους στις νέες συνθήκες. Το σβήσιμο μονάδων έχει άλλες επιπτώσεις σε συνθήκες μονοπωλιακές και άλλες σε συνθήκες ανοιχτής αγοράς. Η δημιουργία ζημίας στη ΔΕΗ δίνει περισσότερα επιχειρήματα στην κυβέρνηση να την πουλήσει μια ώρα γρηγορότερα. Μόνο η μαζική συμμετοχή του προσωπικού επιδρά ουσιαστικά και στέλνει το σωστό μήνυμα, ενώ εξασφαλίζεται η θετική στάση της κοινωνίας. Το σβήσιμο μονάδων και μάλιστα χωρίς μαζική συμμετοχή του προσωπικού δεν εξυπηρετεί τον σκοπό, αντίθετα δίνει επιχειρήματα στην κυβέρνηση και προδιαθέτει την κοινωνία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Αλβερτος Μαϊσης - Πρώην διευθυντής στη γενική διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", στη στήλη "Γράμματα Αναγνωστών, 29/06/2011)