Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιολικής Ενέργειας (EWEA), η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα, υποστηρίζει ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να συντελέσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% έως το 2050. Στην έκθεση καθορίζονται οι στόχοι των ποσοτήτων αιολικής ενέργειας, που αναμένεται η βιομηχανία του κλάδου να είναι σε θέση να επιτύχει το 2020, το 2030 και το 2050

Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιολικής Ενέργειας (EWEA), η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα, υποστηρίζει ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να συντελέσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% έως το 2050.

Στην έκθεση καθορίζονται οι στόχοι των ποσοτήτων αιολικής ενέργειας, που αναμένεται η βιομηχανία του κλάδου να είναι σε θέση να επιτύχει το 2020, το 2030 και το 2050. Στόχος της είναι καταστήσει απολύτως σαφές, σε εκείνους που χαράσσουν την ευρωπαϊκή πολιτική, πόσο σημαντική είναι η συμβολή της αιολικής ενέργειας στην ενεργειακή ασφάλεια, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και στην απασχόληση, ενόψει της δημοσίευσης του Ενεργειακού Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το 2050, που αναμένεται το φθινόπωρο.

Η έκθεση δείχνει ότι μέχρι το 2020 οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα έχουν τουλάχιστον τριπλασιάσει τη δυναμικότητα της αιολικής τους ενέργειας, φθάνοντας συνολικά την ισχύ των 230 GW, παρέχοντας έτσι το 15,7% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Τα 190 GW θα είναι από χερσαίες εγκαταστάσεις ενώ τα 40 GW από υπεράκτιες. Μέχρι το τέλος του 2010, η δυναμικότητα της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν 84GW, καλύπτοντας το 5,3% της ζήτησης της Ε.Ε.

Μέχρι το 2030 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αιολικής Ενέργειας αναμένει ότι η ΕΕ θα παράγει 400 GW αιολικής ενέργειας, που θα καλύπτουν το 28,5% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, με τα 250 GW να προέρχονται από χερσαίες εγκαταστάσεις και τα 150 GW από υπεράκτιες.

Από την έκθεση προκύπτει ακόμα ότι η αιολική ενέργεια θα μπορούσε έως το 2050 να παρέχει το 50% του συνόλου της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Ο Christian Kjaer, Γενικός Διευθυντής του EWEA δήλωσε μάλιστα ότι: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αιολικής Ενέργειας προσδοκά αυτή τη δεκαετία μέχρι το 2020 να επενδυθούν 194 δις. ευρώ για τα χερσαία και υπεράκτια ευρωπαϊκά αιολικά πάρκα, κυρίως λόγω του ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ. Οι ετήσιες επενδύσεις σε αιολική ενέργεια στην Ε.Ε. θα διπλασιαστούν το 2020 σε 27 δις ευρώ, από τα από 13 δις ευρώ του 2010. Αυτό θα είναι μια πολύ σημαντική συμβολή στην τήρηση της δέσμευσης της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που καθόρισε η επιστημονική κοινότητα».

«Ωστόσο, η αβεβαιότητα της πολιτικής της Ε.Ε. για την περίοδο μετά το 2020 είναι σημαντική», πρόσθεσε ο Kjaer. «Μια πρόωρη δέσμευση για τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του 2030 θα εξασφαλίσει στη βιομηχανία την απαραίτητη σταθερότητα και ασφάλεια, ώστε να επενδύσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον του ανασχεδιασμού της υποδομής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη».