Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) θεωρεί εφικτή τη χρηματοδότηση της υποκατάστασης του ενεργειακού δυναμικού των 17 πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, που πρόκειται να κλείσουν, με επενδύσεις σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο ως το 2011. Όπως δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ο αντιπρόεδρος της ΕΙΒ Matthias Kollatz-Ahnen «Αν εμείς, ως ένας παίκτης, δώσουμε το 15% της απαιτούμενης χρηματοδότησης, νομίζω ότι αυτό αποτελεί καθαρό σημάδι του πόσο εφικτός είναι ο στόχος αυτός» για την γερμανική κυβέρνηση, που πρόσφατα τον υιοθέτησε, μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) θεωρεί εφικτή τη χρηματοδότηση της υποκατάστασης του ενεργειακού δυναμικού των 17 πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, που πρόκειται να κλείσουν, με επενδύσεις σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο ως το 2011. Όπως δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ο αντιπρόεδρος της ΕΙΒ Matthias Kollatz-Ahnen «Αν εμείς, ως ένας παίκτης, δώσουμε το 15% της απαιτούμενης χρηματοδότησης, νομίζω ότι αυτό αποτελεί καθαρό σημάδι του πόσο εφικτός είναι ο στόχος αυτός» για την γερμανική κυβέρνηση, που πρόσφατα τον υιοθέτησε, μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα.

 Σύμφωνα με την ΕΙΒ, η διαδικασία αλλαγής ενεργειακών πηγών θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις 90 δις ευρώ για μία δεκαετία. Πέραν του 15% που θα συνεισφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Kollatz-Ahnen θεωρεί ότι το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από την κρατική γερμανική αναπτυξιακή τράπζα, την KfW, αλλά και από εμπορικές τράπεζες. Επίσης, σημαντικός μπορεί να είναι και ο ρόλος των άμεσων κρατικών ενισχύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το 2010 παρείχε δανεισμό ύψους 6,2 δις ευρώ σε πρότζεκτ ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 2006 το αντίστοιχο ποσό ήταν μόλις 400 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί η δήλωση του κ. Kollatz-Ahnen ότι ο δανεισμός της ΕΙΒ προς τον κλάδο των ΑΠΕ θα αυξηθεί κατά 10% το 2011, καθώς ήταν γνωστό ότι η ΕΙΒ επρόκειτο να προβεί σε περικοπές χορηγήσεων συνολικά κατά 10 δις ευρώ (από 72 σε 62 δις ευρώ), λόγω της λήξης προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης.