Ένας από τους λόγους που η χώρα έχει φθάσει ένα σκαλί πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή, είναι πως εδώ και χρόνια πολιτικοί και τμήμα της κοινωνίας, έχουν αποδεχθεί ως «φυσιολογικό» τον παραλογισμό. Ο παραλογισμός μας οδήγησε στο διογκωμένο, σπάταλο και αυθαίρετο κράτος που αποδείχθηκε σε δυσβάστακτο φορτίο για την οικονομία.

Ένας από τους λόγους που η χώρα έχει φθάσει ένα σκαλί πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή, είναι πως εδώ και χρόνια πολιτικοί και τμήμα της κοινωνίας, έχουν αποδεχθεί ως «φυσιολογικό» τον παραλογισμό. Ο παραλογισμός μας οδήγησε στο διογκωμένο, σπάταλο και αυθαίρετο κράτος που αποδείχθηκε σε δυσβάστακτο φορτίο για την οικονομία. Από τους εξωφρενικούς μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα τρελά επιδόματα, τις παχυλές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έως τους πανίσχυρους προνομιούχους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ. Όπως αυτούς της ΔΕΗ, που μας κόβουν ετσιθελικά το ρεύμα.

Ο πιο πρόσφατος απόλυτος παραλογισμός αφορά το ότι ενώ η Ε.Ε. διασφάλισε το δάνειο που θα μας διασώσει (οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέληξαν σε δυσκολότατη συμφωνία), όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα -που εξασφάλιζε το δάνειο. Μάλιστα, θεώρησαν τη στάση τους «φυσιολογική». Αυτή η «φυσιολογική» στάση θα σήμαινε πολύ απλά πως αρχικά το κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Μετά δεν θα μπορούσε να δανεισθεί από τις αγορές. Και στο τέλος θα χρεοκοπούσαμε.

Αποσβολωμένοι οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να καταλάβουν πώς ένα παρόμοιο πρόγραμμα σωτηρίας (που είναι σκληρό, αλλά αποτελεί τη μόνη διαθέσιμη σανίδα για τη χώρα) το καταψηφίζουν ειδικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποτίθεται θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Παρατηρούν, επίσης, πως στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων στηρίζουν τα προγράμματα σωτηρίας των χωρών τους. Μένουν εμβρόντητοι από το ότι η ΝΔ του Σαμαρά είναι πρόθυμη να σπρώξει την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Οδηγώντας την έτσι de facto εκτός Ευρωζώνης!

Όμως, ο παραλογισμός δεν περιορίζεται στην αντιπολίτευση. Κυβερνητικοί βουλευτές, στο όνομα της «ψυχής του ΠΑΣΟΚ» (δηλαδή της περιόδου 1981-1989 και του καταστροφικού κρατισμού), ανεξαρτητοποιήθηκαν πριονίζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία. Επίσης, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εκτόξευαν απειλές για την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Με τον τρόπο αυτό απειλούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση που μόλις είχαν ψηφίσει!

Όλα τα παραπάνω φάνταζαν «φυσιολογικά» σε ΜΜΕ και ρηχούς τηλεοπτικούς «αστέρες» που έχουν πάθει παράκρουση λαϊκισμού και ψευδοπατριωτισμού με αποστροφές του τύπου «ως Έλληνας δεν δέχομαι να μου επιβάλλουν όρους οι Γερμανοί»! Οι ίδιοι σχολιαστές έλεγαν πως οι δανειστές μας μπλόφαραν και πως αν απορρίψουμε το Μεσοπρόθεσμο θα αναγκαστούν να επαναδιαπραγματευτούν το Μνημόνιο. Και έτσι θα κερδίζαμε καλύτερους όρους! Γι' αυτό και έμμεσα στηρίζουν τη στάση του Σαμαρά. Φυσικά, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το ανακάλυψε και ο νέος υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Οι δανειστές μας λένε ξεκάθαρα εν σχέσει με το δάνειο: «Ή το παίρνετε ως έχει, ή αφήστε το». Το «αφήστε το» μπορεί όντως να κλυδωνίσει το ευρώ. Αλλά δεν θα καταστραφεί η Ευρωζώνη. Η Ελλάδα θα καταστραφεί.

Προφανώς η αυτοκαταστροφή είναι έσχατος παραλογισμός. Αυτή είναι άλλωστε η ακρότατη μορφή «φυσιολογικής» συμπεριφοράς του δανειζόμενου, που αυτοκαταστρεφόμενος τιμωρεί το δανειστή του! Άλλωστε, κάτι τέτοιο υπονόησε ο Σαμαράς απαντώντας σε ερωτήσεις στη ΔΕΘ, ισχυριζόμενος ότι δήθεν το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε κινδύνους χρεοκοπίας το έχει ο οφείλων πολλά στις τράπεζες και όχι οι ίδιες οι τράπεζες!

Ευτυχώς, την ύστατη ώρα, ο παραλογισμός ηττήθηκε. Όμως, θα ήταν λάθος να εφησυχαστούμε. Διότι ο παραλογισμός έχει γίνει κομμάτι της πολιτικής μας ζωής. Και η μάχη μαζί του παραμένει μακρά, επώδυνη και αβέβαιη.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")