Ελλάδα: Η Αντιπολίτευση Χαρακτηρίζει «Αποτυχημένο» το Σχέδιο Διάσωσης της Χώρας

Ελλάδα: Η Αντιπολίτευση Χαρακτηρίζει «Αποτυχημένο» το Σχέδιο Διάσωσης της Χώρας
των Αλκμάνος Γρανίτσα και Μάρκους Ουόκερ
Παρ, 8 Ιουλίου 2011 - 08:34
Το διεθνές σχέδιο εξυγίανσης της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας αποτυχαίνει και χρειάζεται αναθεώρηση, δηλώνει σε συνέντευξή του ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Αντί να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων, η Ευρώπη και το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ) θα έπρεπε να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τη φορολογία, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της χώρας
Το διεθνές σχέδιο εξυγίανσης της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας αποτυχαίνει και χρειάζεται αναθεώρηση, δηλώνει σε συνέντευξή του ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Αντί να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων, η Ευρώπη και το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ) θα έπρεπε να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τη φορολογία, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Το πρόγραμμα λιτότητας «έχει αποτύχει», δήλωσε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του προς τη «Ουολ Στριτ τζόρναλ» το πρώτο διεθνές μέσο ενημέρωσης στο οποίο μιλάει από τότε που εξελέγη επικεφαλής της ελληνικής αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος στη μείωση των φορολογικών εσόδων εν μέσω μιας διαρκώς επιδεινούμενης κρίσης, δηλώνει: «θεωρώ πως οι δανειστές μας οφείλουν να αλλάξουν την πολιτική τους.Αναρωτιέμαι μόνογιατί ως τότε θα πρέπει εμείς να συνεχίζουμε να βυθιζόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο».

Οι απόψεις του αυτές, τον έχουν απομονώσει διεθνώς, αλλά στην Ελλάδα, το κόμμα του κ. Σαμαρά προηγείται στις δημοσκοπήσεις της παραπαίουσας σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Στην Αθήνα, πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η σημερινή κυβέρνηση δε θα κατορθώσει να εξαντλήσει την τετραετή της θητεία ως το 2013 και δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν πρόωρες εκλογές ακόμα και το φετινό φθινόπωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα αναγκασθούν να συνδιαλλαγούν με τον κ. Σαμαρά, έναν οικονομολόγο που φημίζεται για το αδέσμευτο φρόνημα και την αυτοπεποίθησή του. Μια πολιτική σύγκρουση για την ελληνική δημοσιονομική πολιτική θα ήταν δυνατό να εκτροχιάσει το πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς, ένας εξηντάχρονος συντηρητικός πολιτικός που έχει αποφοιτήσει από την οικονομική σχολή του Χάρβαρντ, δέχεται πιέσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης και του ΔΝΤ -που εδρεύει στην Ουάσιγκτον- ώστε να υποστηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Οι διεθνείς πιστωτές της χώρας απαιτούν διακομματική στήριξη στο πρόγραμμα, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια περικοπής των ελλειμμάτων και να αποφευχθεί μια χρεοκοπία που θα κινδύνευε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη.

Αντ' αυτού όμως, ο κ. Σαμαράς προειδοποιεί πως με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, η Ελλάδα θα αποτύχει και πάλι να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. «Σε τρεις μήνες θα ζητάμε κι άλλα λεφτά» προειδοποιεί.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια αμφίρροπη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο, το κόμμα του καταψήφισε την εφαρμογή ενός νέου πενταετούς προγράμματος λιτότητας ύψους 28 δις ευρώ. Τελικά τα μέτρα λιτότητας, που η Ευρώπη και το ΔΝΤ είχαν θεωρήσει όρο εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα, εγκρίθηκαν από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα.

Αλλά η αντίθεση της κοινής γνώμης στις περικοπές διογκώνεται, και οι Έλληνες επιχειρηματίες προειδοποιούν πως τα νέα μέτρα λιτότητας, που έρχονται σε συνέχεια της περσινής μακράς σειράς περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, θα βαθύνουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται φέτος με ρυθμό μεταξύ 3% και 4%, αφού ήδη υπέστη ύφεση της τάξης του 4.5% το 2010. Η ανεργία έχει φθάσει στο 16% -διπλάσια σχεδόν από ότι ήταν εδώ και δυο χρόνια. Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ εξανεμίζεται κάθε αίσθηση εμπιστοσύνης στην οικονομική πορεία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πως συμφωνεί με τα κυβερνητικά σχέδια για περικοπές δαπανών και για είσπραξη 50 δις ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αλλά επιμένει πως οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων το μόνο που θα πετύχουν είναι να επιδεινώσουν τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Η λύση, επιμένει, είναι η περικοπή του φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% που βρίσκεται σήμερα, στο 15%, αλλά και η μείωση κάθε είδους φορολογίας, από το ατομικό εισόδημα, στα τουριστικά καταλύματα και τα καύσιμα.

Η απότομη μείωση της φορολογίας, λέει ο κ. Σαμαράς, θα προκαλούσε ένα «δημιουργικό σοκ» που θα τόνωνε τις επενδύσεις και την καταναλωτική ζήτηση, ενώ θα μείωνε τα κίνητρα για φοροδιαφυγή, που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα.

«Η οικονομία είναι εν μέρει και ψυχολογία, και σήμερα χρειάζεται κάτι εντυπωσιακό που θα δείξει στους επενδυτές πως αξίζει να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα, με τα μέτρα της κυβέρνησης η οικονομία στραγγίζεται από κάθε ίχνος ρευστότητας και η ζήτηση "σκοτώνεται"», μας λέει.

Η ανάπτυξη που θαφέρουν τα μέτρα που προτείνει, θα μειώσουν το ελληνικό έλλειμμα ταχύτερα από τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που απαιτούν από την Ελλάδα οι πιστωτές της, προσθέτει.

Το πρόβλημα του κ. Σαμαρά είναι πως εκτός Ελλάδας, λίγοι «τσιμπάνε» στη θεωρία του.

Η αξιωματούχοι της λεγόμενης «τρόικας» -Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), «ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα» (ΕΚΤ) και ΔΝΤ- που εποπτεύουν την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, λένε πως αν υλοποιούνταν οι προτάσεις του κ. Σαμαρά για περικοπές φόρων, η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωνόταν κι άλλο. Στην τελευταία έκθεσή τους για την Ελλάδα, αξιολόγησαν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ως «μη ρεαλιστικό και ασύμβατο με τους στόχους του προγράμματος στήριξης».

Ακόμα και οι συνάδερφοι του κ. Σαμαρά των άλλων συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης τον καλούν να προσυπογράψει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ. Σε πρόσφατη σύνοδο των ηγετών της κεντροδεξιάς στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ(AngelaMerkel) και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί (NicolasSarkozy) βρέθηκαν ανάμεσα σε εκείνους που πίεζαν τον κ. Σαμαρά να συναινέσει με την κυβέρνηση των Αθηνών.

Αλλά όπως λέει ο ίδιος κι επιβεβαιώνουν όσοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς δεν κάμφθηκε. Όπως μας λέει, είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο πως το πρόγραμμά του αποτελεί τη μόνη λύση για την Ελλάδα, και κατ' επέκταση για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρωζώνη. «Είπα στη Μέρκελ: κοίτα, αν το πρόγραμμά σου πετύχει, τότε θα έχω άδικο... Αν όμως δεν πετύχει, θα χρειαστείτε ένα νέο σχέδιο, κι εγώ είμαι εκείνος που θα σας το προσφέρει».

(Οι Alkman Granitsas και Marcus Walker είναι συντάκτες της «Wall Street Journal» )

(από "Wall Street Journal"/www.ppol.gr)