Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και σύσσωμη η γερμανική κυβέρνηση, απέναντι στους οίκους αξιολόγησης, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση των πορτογαλικών ομολόγων από την S&P. Η κα Μέρκελ προειδοποίησε τους οίκους ότι η τρόικα έχει τη δική της άποψη για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία και δεν πρόκειται να τους αφήσει να κάνουν ό,τι εκείνοι επιθυμούν.

Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και σύσσωμη η γερμανική κυβέρνηση, απέναντι στους οίκους αξιολόγησης, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση των πορτογαλικών ομολόγων από την S& P. Η κα Μέρκελ προειδοποίησε τους οίκους ότι η τρόικα έχει τη δική της άποψη για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία και δεν πρόκειται να τους αφήσει να κάνουν ό,τι εκείνοι επιθυμούν.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του οίκου Standard and Poor's ότι θα θεωρήσει πιστωτικό επεισόδιο μια συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με βάση το γαλλικό σχέδιο. Η απάντηση της καγκελαρίου ήταν η εξής: «Όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης, θεωρώ πολύ σημαντικό για μας, εννοώ την τρόικα που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να μην τους αφήσουμε να μας στερήσουν τη δυνατότητα να έχουμε τη δική μας κρίση».

«Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των τριών αυτών θεσμικών οργάνων», πρόσθεσε η Α. Μέρκελ, για την οποία «οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα στερηθούν τη δυνατότητα να προβούν στη δική τους αξιολόγηση, αγνοώντας τους οίκους αξιολόγησης».

Θέση στο συγκεκριμένο θέμα πήρε όμως και η ΕΚΤ, ανακοινώνοντας ότι «η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δεν κινδυνεύει ακόμη και σε περίπτωση που τα κρατικά ομόλογα δεν συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως εχέγγυα από την EKT».