Περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα προσελκύσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας που ελέγχει το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς από τους εν δυνάμει αγοραστές ουσιαστικά αποκλείονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, βάσει του νομοσχεδίου για το 3ο ενεργειακό πακέτο που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή

Περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα προσελκύσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας που ελέγχει το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς από τους εν δυνάμει αγοραστές ουσιαστικά αποκλείονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, βάσει του νομοσχεδίου για το 3ο ενεργειακό πακέτο που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία για το διαχωρισμό των δικτύων, δεν επιτρέπει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού και παραγωγής/προμήθειας φυσικού αερίου να ασκούν έλεγχο στα δίκτυα ή να έχουν άλλα δικαιώματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μόνο που μπορούν να αποκτήσουν οι εταιρείες ενέργειας είναι μία παθητική μετοχική συμμετοχή, πράγμα που περιορίζει το ενδιαφέρον.

Το πρόβλημα ήδη το αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία μετέχουν στη ΔΕΠΑ με ποσοστό 35%, μερίδιο που θα μεταφερθεί στο ΔΕΣΦΑ, μόλις ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από τη μητρική ΔΕΠΑ.

Τα ΕΛ.ΠΕ., μέσω της θυγατρικής τους Elpedison Eνεργειακή, στην οποία μετέχουν με ποσοστό 50%, δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε φαίνεται πως εμπίπτουν στις διατάξεις της οδηγίας και του νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούν να έχουν δικαιώματα ψήφου ή να ορίζουν μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ και το μόνο που θα αποδίδει η συμμετοχή τους στην εταιρεία είναι τα μερίσματα.

Συμμετοχή

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν τα ΕΛ.ΠΕ. εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τη συμμετοχή τους μετά τις εξελίξεις αυτές. Αλλαγές όμως θα πρέπει να γίνουν και στο επίπεδο του Δημοσίου. Το ποσοστό του Δημοσίου στο ΔΕΣΦΑ πρέπει να περάσει από τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών στον έλεγχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς σύμφωνα με την οδηγία, όταν το Δημόσιο ελέγχει τόσο το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΔΕΣΦΑ), όσο και εταιρείες αερίου ή ηλεκτρισμού, όπως π.χ. η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ θα πρέπει να εκπροσωπείται από διαφορετικούς φορείς για να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός.

Η κύβερνηση έχει ανακοινώσει ότι μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 σκοπεύει να πουλήσει το 31% του ΔΕΣΦΑ από το πακέτο του 65% των μετοχών που έχει σήμερα και το 55% της ΔΕΠΑ, η οποία δεν αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα και ήδη προσελκύει σοβαρό ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 12/07/2011)