Ιδιαίτερα σημαντικές συνομιλίες θα έχει η Άγκελα Μέρκελ με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ σήμερα, Δευτέρα, και αύριο, Τρίτη, στο Αννόβερο πάνω σε μία σειρά ζητημάτων σε όλο το φάσμα των ρωσογερμανικών σχέσεων. Το γεγονός ότι η συνάντηση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στη γερμανική RWE και τη ρωσική Gazprom για στρατηγική συνεργασία στην παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και το ότι από γερμανικής πλευράς θα συμμετάσχουν εννέα Υπουργοί, προκαλούν ποικίλα σχόλια για τις προθέσεις της κ. Μέρκελ

Ιδιαίτερα σημαντικές συνομιλίες θα έχει η Άγκελα Μέρκελ με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ σήμερα, Δευτέρα, και αύριο, Τρίτη, στο Αννόβερο πάνω σε μία σειρά ζητημάτων σε όλο το φάσμα των ρωσογερμανικών σχέσεων. Το γεγονός ότι η συνάντηση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στη γερμανική RWE και τη ρωσική Gazprom για στρατηγική συνεργασία στην παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και το ότι από γερμανικής πλευράς θα συμμετάσχουν εννέα Υπουργοί, προκαλούν ποικίλα σχόλια για τις προθέσεις της κ. Μέρκελ.

Αρκετοί αναλυτές θεώρησαν ότι πρόκειται για το πρελούδιο μίας αποφασιστικής στροφής του Βερολίνου προς τη Μόσχα, με αιχμή του δόρατος την διμερή ενεργειακή συνεργασία, σε μία ιστορική συγκυρία κατά την οποία δοκιμάζεται η ίδια η βιωσιμότητα της Ευρωζώνης. Ωστόσο, στις υπόνοιες ότι τα παραπάνω αποτελούν σημάδια ότι η Ρωσία αποκτά μεγαλύτερη προτεραιότητα για την Γερμανία από ότι η ΕΕ, κύκλοι της κυβέρνησης Μέρκελ απαντούν πως οι τρέχουσες συνομιλίες είχαν κανονιστεί από καιρό, ενώ τονίζουν πως οι Ρώσοι αποτελούν, σε κάθε περίπτωση έναν σημαντικό σύμμαχο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ας σημειωθεί ότι η RWE κι η Gazprom θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί του ενδεχομένου σύστασης κοινοπραξίας, που θα αποτελείται από υπάρχουσες ή νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με αέριο ή άνθρακα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και στις Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Άλλωστε, ήδη η Γερμανία εξαρτάται, στον τομέα του φυσικού αερίου, κατά 40% από τις ρωσικές προμήθειες.

Επίσης, οι συνομιλίες θα καλύψουν τόσο θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά και τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Ακανθώδες διμερές ζήτημα παραμένει η πολιτική της Μόσχας απέναντι στους ξένους επενδυτές, που δυσχεραίνουν την πρόοδο του ρωσικού αιτήματος για είσοδο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ωστόσο, οι εμπορικές σχέσεις Ρωσίας και Γερμανίας βρίσκονται σε σταθερά ανοδική τροχιά, ενώ κατά τους τέσσερεις πρώτους μήνες του 2011, 6.000 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν επί ρωσικού εδάφους, με τις γερμανικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα να ανέρχονται, το ίδιο διάστημα, στα 1,2 δις ευρώ.