Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν το χρειαζόταν αυτό. Ο βρετανός πρωθυπουργός καλείται να χειριστεί μια ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομική κατάσταση: δραστική μείωση ενός γιγάντιου δημόσιου χρέους με φόντο την παρατεταμένη ύφεση.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν το χρειαζόταν αυτό. Ο βρετανός πρωθυπουργός καλείται να χειριστεί μια ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομική κατάσταση: δραστική μείωση ενός γιγάντιου δημόσιου χρέους με φόντο την παρατεταμένη ύφεση.

Και να τώρα ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης σημαντικά αποδυναμωμένος από την υπόθεση Μέρντοκ. Ενα σκάνδαλο με πολλές διακλαδώσεις που κλονίζει πολλούς θεσμούς της Βρετανίας. Και την κατάληξη του οποίου κανείς δεν θα τολμούσε αυτήν τη στιγμή να προβλέψει.
Γιατί τέτοια θύελλα; Στην αρχή ήταν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Guardian» για ένα θέμα που θα μπορούσε να είχε περάσει στα ψιλά: την πρακτική των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών από ένα στολίδι του ομίλου Μέρντοκ - την κυριακάτικη «News of the World».

Η υπόθεση όμως έφερε στο φως ένα ανησυχητικό για τη δημοκρατία «σύστημα Μέρντοκ». Υπάρχει κατ' αρχάς η συνέργεια ορισμένων - διεφθαρμένων, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - υπευθύνων της αστυνομίας, που μοιάζει να έκλεινε για καιρό τα μάτια στις πρακτικές του τύπου Μέρντοκ. Ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ και ένας από τους υπασπιστές του παραιτήθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Υπάρχει κατόπιν αυτή η εγγύτητα που καλλιέργησαν οι πολιτικοί κύκλοι με έναν όμιλο μέσων ενημέρωσης τον οποίο φοβούνταν. Με τους «Times», τους «Sunday Times», τη «Sun», τη «News of the World» και το δίκτυο Sky News, ο Μέρντοκ διέθετε μια δύναμη πυρός ικανή να χτίζει και να γκρεμίζει υπολήψεις, ακόμα και να επηρεάζει τις εκλογές. «Η στάση υποταγής των πολιτικών υπευθύνων έναντι του Μέρντοκ», σημείωναν πρόσφατα στο κύριο άρθρο τους οι «Financial Times», «είναι μια από τις πιο ενοχλητικές πλευρές της υπόθεσης».

Συντηρητικοί και Εργατικοί, όλοι φρόντιζαν τις σχέσεις τους με τον Μέρντοκ. Προχώρησε ο Ντέιβιντ Κάμερον πιο πέρα από τους άλλους; Αυτήν την κατηγορία αντιμετωπίζει σήμερα.

Είχε για ένα διάστημα υπεύθυνο επικοινωνίας στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Αντι Κόλσον, πρώην διευθυντή της «News of the World». Διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Ρεμπέκα Μπρουκς. Σαν από τύχη, τάχθηκε υπέρ του ομίλου Μέρντοκ όταν χρειάστηκε να του χορηγηθεί άδεια προκειμένου να εξαγοράσει το δορυφορικό δίκτυο BSkyB (εγχείρημα που πλέον έχει ακυρωθεί).

Μαζί με έναν όμιλο μέσων ενημέρωσης, τον μεγαλύτερο του κόσμου, αυτό που καταρρέει σήμερα - και για το οποίο πρέπει να χαιρόμαστε - είναι το σύστημα Μέρντοκ: ένας ωμός και ανενδοίαστος τρόπος ανάμειξης της business με την πολιτική. Ο Κάμερον ίσως να είναι το τελευταίο θύμα.

(μετάφραση από Τα Νέα)