Πρόταση πολυετούς συμφωνίας για τον εφοδιασμό της Γερμανίας με ρωσικές σπάνιες γαίες και φυσικό αέριο από τη Ρωσία έκανε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της 13ης γερμανο-ρωσικής Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ανόβερο. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, υπέγραψαν 15 επιχειρηματικές και άλλες συμφωνίες, ενώ συζήτησαν τα θέματα της Λιβύης και της Συρίας, με τον Μεντβέντεφ να επιμένει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης για την πρώτη και στην αποφυγή κάθε «λιβυοποίησης» για τη δεύτερη

Πρόταση πολυετούς συμφωνίας για τον εφοδιασμό της Γερμανίας με ρωσικές σπάνιες γαίες και φυσικό αέριο από τη Ρωσία έκανε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της 13ης γερμανο-ρωσικής Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ανόβερο. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, υπέγραψαν 15 επιχειρηματικές και άλλες συμφωνίες, ενώ συζήτησαν τα θέματα της Λιβύης και της Συρίας, με τον Μεντβέντεφ να επιμένει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης για την πρώτη και στην αποφυγή κάθε «λιβυοποίησης» για τη δεύτερη.

Η Μόσχα επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην Κίνα, η οποία ελέγχει αυτή τη στιγμή το 97% της παγκόσμιας αγοράς σπάνιων γαιών, ώστε να σταματήσει τα σκληρά παζάρια για την τιμή στην οποία θα της πουλά η Gazprom φυσικό αέριο.

Η Κίνα ελέγχει αυτή τη στιγμή το 97% της παγκόσμιας αγοράς σπάνιων γαιών - μετάλλων απαραίτητων για την κατασκευή συσκευών υψηλής τεχνολογίας. Η Ρωσία, για να αποσπάσει την Γερμανία από το κινεζικό αυτό μονοπώλιο, τόνισε, κατά τις διαπραγματεύσεις του Αννοβέρου, διά του Ρώσου Αντιπροέδρου, Βίκτορ Ζουμπκόφ, ότι διαθέτει εύκολα προσβάσιμα αποθέματα σπάνιων γαιών ισοδύναμα σε όγκο «με την ετήσια παγκόσμια παραγωγή». «Αναμένουμε γερμανικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα», συμπλήρωσε ο Μεντβέντεφ.

Επιπλέον, ο Ζουμπκόφ επισήμανε προς την γερμανική πλευρά ότι, μετά την πρόσφατη απόφαση του Βερολίνου να κλείσει έως το 2022 όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα, η Gazprom ελπίζει να αυξηθεί η ζήτηση από τη Γερμανία κατά 30%-35%. Η Γερμανίδα καγκελάριος αρκέστηκε να απαντήσει ότι καλύτερο θα ήταν να «περιμένουμε να δούμε πρώτα τι θα συμβεί. Οι δυνάμεις της αγοράς θα παίξουν καθοριστικό ρόλο».