Amber Alert για τη ΓΕΝΟΠ

Amber Alert! Εξαφανίσθηκε δυναμική συνδικαλιστική οργάνωση, ανυποχώρητη στις διεκδικήσεις της και γνωστή για τις ακραίες κινητοποιήσεις της! Ο ευρών αμοιφθήσεται με μία καθησυχαστική κυβερνητική δήλωση για τη ΔΕΗ! Ο λόγος για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Μα πού κρύβεται; Πήγε για μπάνια; Αλλά τα μπάνια του λαού είναι κατά παράδοση τον Αύγουστο. Να έχει απογοητευθεί από την αποφασιστική στάση της κυβέρνησης για την πώληση της ΔΕΗ και να κατέθεσε τα όπλα; Να ανασυντάσσεται και να εξυφαίνει νέες μορφές πάλης και αγώνα;
energia.gr
Τρι, 26 Ιουλίου 2011 - 07:11

Amber Alert! Εξαφανίσθηκε δυναμική συνδικαλιστική οργάνωση, ανυποχώρητη στις διεκδικήσεις της και γνωστή για τις ακραίες κινητοποιήσεις της! Ο ευρών αμοιφθήσεται με μία καθησυχαστική κυβερνητική δήλωση για τη ΔΕΗ!

Ο λόγος για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Μα πού κρύβεται; Πήγε για μπάνια; Αλλά τα μπάνια του λαού είναι κατά παράδοση τον Αύγουστο. Να έχει απογοητευθεί από την αποφασιστική στάση της κυβέρνησης για την πώληση της ΔΕΗ και να κατέθεσε τα όπλα; Να ανασυντάσσεται και να εξυφαίνει νέες μορφές πάλης και αγώνα; Ιδού τα ερωτηματικά που ταλανίζουν εδώ και πολύ καιρό την ενεργειακή αγορά, που αναζητά τις ανακοινώσεις και τα επαναστατικά πλάνα της σκληροτράχηλης Ομοσπονδίας, αλλά δεν τα βρίσκει πουθενά. Τι έγινε βρε παιδιά; Πού είναι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ; Και τώρα, εν τέλει, τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους;

Βέβαια, το κενό της απουσίας της ΓΕΝΟΠ γεμίζει με τακτικές ανακοινώσεις ο ακόμη πιο σκληροπυρηνικός Σπάρτακος. Αλλά χωρίς τις επιδράσεις της «μαμάς» ΓΕΝΟΠ. Που δεν τολμούσε να «ξεμυτίσει» με δηλώσεις ή συνεντεύξεις η πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη και ερχόταν άμεσα η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ για να την κατακεραυνώσει και να την «βάλει στη θέση της». Αφήστε τις απεργίες. Τώρα; Εδώ και αρκετό καιρό, περισσότερο, ίσως, από 20 ημέρες, ο νέος υπουργός, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από τότε που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι θα πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ, θα εκχωρηθούν ως και θυγατρικές της, θα ακολουθήσει η πώληση του 17% της Επιχείρησης και δεν ανοίγει ρουθούνι.

Τι μπορεί, λοιπόν, να συμβαίνει; Μία εξήγηση που μπορεί να δοθεί, για να σοβαρευτούμε επιτέλους, είναι ότι η ΓΕΝΟΠ πράγματι βρίσκεται στη «σκιά» και αναμένει «πού θα κάτσει η μπίλια». Αυτό σημαίνει με απλά ελληνικά, ότι αφήνει τον υπουργό και την κυβέρνηση, συνακόλουθα, να εκτεθούν ως το τέλος, να αποκαλυφθούν πλήρως οι προθέσεις τους για το μέλλον της ΔΕΗ και στη συνέχεια να ξαναβγεί μπροστά για να διαπραγματευθεί το back up της.

Μία άλλη εξήγηση θέλει τη ΓΕΝΟΠ να έχει ήδη συμφωνήσει κάτω από το τραπέζι για την εκχώρηση κάποιων μονάδων της ΔΕΗ, έτσι, για να «θολώσουν» τα πράγματα στην ενεργειακή αγορά και να ικανοποιηθούν εν μέρει τα αιτήματα τόσο των δανειστών μας όσο και των ιδιωτών παραγωγών, με αντάλαγμα, να μην «ακουμπήσει» κανείς τη μητρική εταιρία, άρα και το 51% του δημοσίου. Γι αυτό, πάντα με τη συγκεκριμένη εξήγηση, δεν βγαίνουν να κάνουν «φασαρία» για τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Ενδεχομένως, η αλήθεια να είναι κάπου στη μέση. Όπως έλεγε πρόσφατα παλιά καραβάνα της ενεργειακής αγοράς, εάν τελικά πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ θα έχει εκπληρωθεί το μεγάλο αίτημα της αγοράς και όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι. Και η Κομισιόν, που μας απειλεί γιατί δεν ανοίγουμε τους λιγνίτες σε ιδιώτες και οι ιδιώτες παραγωγοί, γιατί θα αποκτήσουν, επιτέλους πρόσβαση στο ίδιο, με τη ΔΕΗ, φθηνό καύσιμο. Αν μάλιστα συνδυασθεί η πώληση και με υδροηλεκτρικές μονάδες, ε, τότε θα γίνει πανηγύρι στην αγορά.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα χρειασθεί να πωληθεί ποσοστό της ΔΕΗ. Γιατί ήδη θα έχουν δημιουργηθεί και άλλοι πόλοι στην αγορά και ο ανταγωνισμός θα αρχίσει επιτέλους να λειτουργεί επί της ουσίας. Ταυτόχρονα, μία ακόμη γκρίνια της αγοράς θα εκπέσει. Μιλάμε για την επιλογή του μοντέλου ΙΤΟ, που έχει την καθολική αντίδραση των ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρισμού. Γιατί; Διότι με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ το σύστημα θα αποκτήσει μια ισορροπία. Δεν θα είναι μόνον η ΔΕΗ που θα έχει λιγνιτικά και νερά για να κάνει παιχνίδι κατά μόνας, αλλά θα έχουν μπει και ιδιώτες σε αυτό το κομμάτι και θα πάψουν πλέον να αισθάνονται οι «φτωχοί» συγγενείς του συστήματος, οι παρίες του, με όλα τα συνακόλουθα. Άρα, λοιπόν, το τοπίο της αγοράς θα αλλάξει άρδην.

Με αυτό το σκεπτικό και οι συνδικαλιστές θα εξακολουθήσουν να στεγάζονται σε μια δημόσια επιχείρηση, χωρίς να απειλούνται από στρατηγικούς επενδυτές και τις διαθέσεις τους να καταργήσουν τα προνόμια του προσωπικού. Όλα καλά, όλα ωραία. Και ο σκύλος χορτάτος και η πίττα γεμάτη. Προς τι λοιπόν ο πόλεμος των ανακοινώσεων από τη ΓΕΝΟΠ; Αφήνει, συνεπώς, τον Παπακωνσταντίνου να κάνει παιχνίδι, χωρίς να τον ενοχλεί. Για την τιμή των όπλων «αφήνει» και το Σπάρτακο να λειτουργεί άντ’ αυτής. Είδες η ΓΕΝΟΠ;