Σημαντική εξοικονόμηση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom πέτυχε η Edison. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρία που κατάφερε να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου από το ρωσικό κολοσσό. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, η μείωση είναι της τάξεως των 6 λεπτών ανά κυβικό μέτρο

Σημαντική εξοικονόμηση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom πέτυχε η Edison. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρία που κατάφερε να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου από το ρωσικό κολοσσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, η μείωση είναι της τάξεως των 6 λεπτών ανά κυβικό μέτρο. Με δεδομένο ότι η συνολική προμήθεια της Edison φθάνει τα 2 δισ. κ.μ. σε ετήσια βάση, το όφελος για την ιταλική εταιρία από την αναθεώρηση του συμβολαίου υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η συμφωνία έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2009, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών διήρκεσαν δύο χρόνια. Το κέρδος για την Edison θα αποτυπωθεί στον ισολογισμό της του 2011, ενισχύοντας σημαντικά τα αποτελέσματα της.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Gazprom δέχεται να αναθεωρήσει τους όρους προμήθειας προς μία ευρωπαϊκή εταιρία, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος και για άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο παράγοντα της αγοράς στην ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα: «Από αύριο, μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Edison, οι Ρώσοι θα δουν να σχηματίζεται μια μεγάλη ουρά έξω από την πόρτα τους».