Τα ευρωπαϊκά χαλυβουργεία δήλωσαν ότι άρχισαν τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες την Πέμπτη (21 Ιουλίου) για να ανατρέψουν τον τρόπο με τον οποίο ο τομέας συμπεριλήφθηκε στην αγορά άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον οργανισμό βιομηχανίας Eurofer οι κανόνες για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS -ΣΕΔΕ) δεν καθορίζει ένα δίκαιο συγκριτικό σύστημα που θα επιτρέψει το πιο αποδοτικό 10% των εργοστασίων να αποκτήσει δωρεάν άδειες ρύπανσης μετά το 2013

Τα ευρωπαϊκά χαλυβουργεία δήλωσαν ότι άρχισαν τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες την Πέμπτη (21 Ιουλίου) για να ανατρέψουν τον τρόπο με τον οποίο ο τομέας συμπεριλήφθηκε στην αγορά άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό βιομηχανίας Eurofer οι κανόνες για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS -ΣΕΔΕ) δεν καθορίζει ένα δίκαιο συγκριτικό σύστημα που θα επιτρέψει το πιο αποδοτικό 10% των εργοστασίων να αποκτήσει δωρεάν άδειες ρύπανσης μετά το 2013.

«Πουθενά στον κόσμο τα εργοστάσια των χαλυβουργείων δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στο επίπεδο αυτής της σύγκρισης» είπε σε μια δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Eurofer Gordon Moffat.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εποπτεύει το ΣΕΔΕ, δεν εμφανίστηκε για να κάνει κάποιο σχόλιο στην πρόκληση αυτή, που ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει την επόμενη δεκαετία να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990. Το κυριότερο μέσο της για να το επιτύχει είναι το ΣΕΔΕ, που αναγκάζει τις εταιρείες να αποκτήσουν άδειες για κάθε τόνο άνθρακα που εκπέμπουν.

Ορισμένες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, πήραν άδειες δωρεάν για να αποφύγουν την αύξηση του κόστους τους συγκριτικά με το κόστος των αντιπάλων τους στο εξωτερικό.

Αυτό συχνά μεταφράζεται ως επιπλέον κέρδη που αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις εταιρείες που συμμετέχουν, όπως ο γίγαντας του ατσαλιού ArcelorMittal. Από το 2013, η Ε.Ε. στοχεύει στο να καταστήσει αυστηρότερο το ΣΕΔΕ για να εξαλείψει τέτοια κέρδη, και μόνο το 10% των πιο αποδοτικών εργοστασίων, που πληρούν τα κριτήρια αναφοράς της αποδοτικότητας, θα λάβουν δωρεάν άδειες.

Αυτά τα νέα κριτήρια αναφοράς δημιούργησαν τη διαφωνία.

Η βιομηχανία σιδήρου ισχυρίζεται ότι οι εγκαταστάσεις της ανακυκλώνουν τα αέρια απόβλητα ως επιπρόσθετη πηγή ενέργειας και κατέκριναν την απόφαση να μην αναγνωριστεί αυτό στην διαδικασία της συγκριτικής αξιολόγησης.

«Αυτή είναι μια σαφής παραβίαση της οδηγίας ΣΕΔΕ, αφού αυτοί με τις καλύτερες επιδόσεις δεν θα πάρουν τις δωρεάν άδειες,» δήλωσε ο Moffat.

Η Eurofer λέει ότι τα προβλήματα που βλέπει με τα κριτήρια αξιολόγησης θα κοστίσουν στη βιομηχανία περίπου €5 δις την περίοδο 2013-2020.

(από www.euractiv.gr, 22/07/2011)