Πολύ μεγάλα κέρδη για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς συνεπάγεται και για αυτό το τρίμηνο του έτους η παραμονή της τιμής του «μαύρου χρυσού» στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Ανάμεσα στους κερδισμένους κεντρική θέση κατέχουν οι Exxon Mobil και Royal Dutch Shell. Αναλυτικότερα, δημοσκόπηση του Thomson Reuters δείχνει ότι η αγορά εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο του 2011 η υψηλή τιμή του αργού θα οδηγήσει τα κέρδη της Exxon Mobil στα 11,3 δισ. δολάρια, επίδοση κατά 48% μεγαλύτερη εκείνης του δεύτερου τριμήνου του 2010

Πολύ μεγάλα κέρδη για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς συνεπάγεται και για αυτό το τρίμηνο του έτους η παραμονή της τιμής του «μαύρου χρυσού» στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Ανάμεσα στους κερδισμένους κεντρική θέση κατέχουν οι Exxon Mobil και Royal Dutch Shell.

Αναλυτικότερα, δημοσκόπηση του Thomson Reuters δείχνει ότι η αγορά εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο του 2011 η υψηλή τιμή του αργού θα οδηγήσει τα κέρδη της Exxon Mobil στα 11,3 δισ. δολάρια, επίδοση κατά 48% μεγαλύτερη εκείνης του δεύτερου τριμήνου του 2010. Όσον αφορά την Shell, οι προβλέψεις μιλούν για τεράστια άνοδο, ύψους 59%, στα κέρδη τριμήνου.

Αλλά και η BP αναμένεται να έχει αύξηση των κερδών της κατά 21% στα 6,02 δισ. δολάρια.

Η Barclays Capital εκτιμά ότι τα κέρδη των πετρελαιοβιομηχανιών και επιχειρήσεων διύλισης αυξήθηκαν κατά 42% το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους αναλυτές τα κέρδη αυτά δεν αναμένεται να βελτιώσουν την χρηματιστηριακή εικόνα των εταιρειών αυτών, καθώς οφείλονται στην άνοδο της τιμής και όχι σε καλύτερες επιδόσεις των πετρελαϊκών στον τομέα της παραγωγής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι σήμερα οι τιμές του Brent βρίσκονται στα επίπεδα των 118 δολ. το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 βρίσκονταν στα 79 δολάρια.

Μάλιστα, η εταιρεία Simmons & Co International θεωρεί ότι υπήρξε μείωση στην παραγωγή πετρελαίου των μεγάλων βιομηχανιών το τρίτο τρίμηνο κατά 3%, ενώ η Deutsche Bank κάνει λόγο για πτώση 7%.