Τον περιορισμό στο ελάχιστο των βιομηχανικών χρήσεων του κρεοζώτου ανακοίνωσε την Τρίτη, 25 Ιουλίου, η Κομισιόν. Το κρεόζωτο είναι καρκινογόνο παράγωγο της πίσσας με το οποίο αλείφονται συχνά οι ξύλινοι στρωτήρες των σιδηροδρομικών γραμμών, οι στύλοι ηλεκτροδότησης και οι φράκτες. Η έναρξη ισχύος των περιορισμών πρόκειται να είναι η 1η Μαΐου του 2013

Τον περιορισμό στο ελάχιστο των βιομηχανικών χρήσεων του κρεοζώτου ανακοίνωσε την Τρίτη, 25 Ιουλίου, η Κομισιόν. Το κρεόζωτο είναι καρκινογόνο παράγωγο της πίσσας με το οποίο αλείφονται συχνά οι ξύλινοι στρωτήρες των σιδηροδρομικών γραμμών, οι στύλοι ηλεκτροδότησης και οι φράκτες. Η έναρξη ισχύος των περιορισμών πρόκειται να είναι η 1η Μαΐου του 2013.

Συγκεκριμένα, από την ημερομηνία εκείνη και εξής, χρήση του κρεοζώτου στη βιομηχανία θα μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν ειδικής. Ήδη από το 2003 έχει απαγορευθεί η χρήση του από τους καταναλωτές.

Όπως διευκρίνισε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Γιάζε Ποτότσνικ, ορισμένες χρήσεις του κρεοζώτου θα συνεχιστούν, αλλά οι νέοι περιορισμοί θα εξασφαλίσουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα δίδεται προτεραιότητα στην ασφάλεια. «Η βιομηχανία πρέπει τώρα να εντείνει τις προσπάθειες της για να βρει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον» πρόσθεσε.

Η βιομηχανική παραγωγή του κρεοζώτου γίνεται με απόσταξη της πίσσας. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και συντηρητικό. Σχηματίζεται επίσης στις καμινάδες από την καύση του ξύλου και είναι η ουσία που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση του καπνιστού κρέατος (η λέξη είναι εξάλλου αντιδάνειο και προέρχεται από τις λέξεις «κρέας» και «σωτήρ»).

Σε πυκνή μορφή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο κατατάσσει την ουσία στα πιθανά καρκινογόνα.