Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την Σύνοδο της 21ης Ιουλίου. Αυτό επεσήμανε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, μιλώντας για πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την Σύνοδο της 21ης Ιουλίου. Αυτό επεσήμανε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, μιλώντας για πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

 

«Οι ειδικοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος εργάζονται ημέρα και νύκτα για να δώσουν "σάρκα και οστά" στην συμφωνία η οποία είχε επιτευχθή την 21η Ιουλίου», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρεν.

 

Ακόμη, έθεσε θέμα επαναπροσδιορισμού των εργαλείων που έχει στην διάθεσή της η Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση των κρίσεων στα κράτη-μέλη, μετά την αντίστοιχη εισήγηση του Προέδρου της Κομμισσιόν. Συγκεκριμένα, ο Ρεν εκτίμησε πως πρέπει να ενισχυθή η πραγματική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (EFSF) να παράσχη δάνεια.

 

Ο Φινλανδός Επίτροπος εκτίμησε ότι «το εύρος των αναταραχών στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά και νομισματικά θεμελιώδη» και χαρακτήρισε «ακατανόητες» τις επιθέσεις των αγορών σε Ιταλία και Ισπανία. Ταυτόχρονα, υπεστήριξε ότι ορισμένες από τις αιτίες των αναταραχών αυτών σχετίζονται με τις εξελίξεις εκτός Ευρωζώνης. «Το επενδυτικό κλίμα έχει επηρεασθή αρνητικά από τον αντίκτυπο των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ και από τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε.

 

Επίσης, ο Ρεν ανακοίνωσε, σε συνέντευξή του στο BBC, την δημοσίευση εντός του φθινοπώρου μιας εκθέσεως, η οποία θα εξετάζη την δυνατότητα εκδόσεως ομολόγων από μεμονωμένες χώρες με την στήριξη ολόκληρης της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, η έκθεσις αυτή θα επικεντρώνεται στο κατά πόσον τα ευρωομόλογα μπορούν να βελτιώσουν την δημοσιονομική πειθαρχία και να ενισχύσουν την ρευστότητα στις αγορές.

 

Κατηγορεί τον Τρισέ

 

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, επέκρινε χθες το περιεχόμενο προχθεσινής ομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) Ζαν-Κλωντ Τρισέ, κατηγορώντας τον ευθέως ότι «προκάλεσε σύγχυση» στις αγορές. «Δεν ήταν μια από τις καλύτερες συνεντεύξεις Τύπου που έχει δώσει ο κ. Τρισέ. Προκάλεσε σύγχυση στις αγορές», τόνισε η Σαλγάδο μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο RNE. Όσον αφορά στην Ισπανία, προέβλεψε ότι μετά την αναιμική ανάπτυξη 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο, η ανάπτυξις της οικονομίας στο τέλος του τρίτου τρίμηνου εφέτος θα είναι ισχυρότερη και ότι -στο σύνολο του τρέχοντος έτους «ο αναπτυξιακός ρυθμός θα κυμανθή στο 1,3%». Και εκτίμησε ότι «θα αποβούν πρόσκαιρες οι πιέσεις των αγορών πάνω στην οικονομία της Ισπανίας».

 

Στην δε Πορτογαλία, η κυβέρνησις παρουσίασε χθες ένα «πρόγραμμα αντιμετωπίσεως επειγουσών κοινωνικών αναγκών», που εκτείνεται σε μια τριετία, με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων από τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία υλοποιούνται με αντάλλαγμα τον δανεισμό της Πορτογαλίας με 78 δις ευρώ από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. «Το πρώτο έτος, ευχόμεθα να χορηγήσουμε στο 'επείγον κοινωνικό πρόγραμμα' σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο υπουργός Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφαλίσεως, Πέδρο Μότα Σοάρες, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα «αφορά σε συνολικά περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους».

 

Διεθνείς αντιδράσεις

 

Την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή αναταραχή έχει επεκταθή και εκτός συνόρων. Η Κίνα και Ιαπωνία απηύθυναν χθες έκκληση διεθνούς συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Η έκκλησις αυτή γίνεται υπό το φως της κατακόρυφης πτώσεως που σημειώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την Wall Street και συνεχίσθηκε στις ασιατικές αγορές.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιασιχίκο Νόντα δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίση τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Παραλλήλως, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί ανέφερε πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκοσμίων οικονομικών κινδύνων.

 

Πάντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι είναι αισιόδοξος πως η αμερικανική οικονομία θα τα καταφέρη. Η δήλωσις αυτή έγινε λίγο μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Από αυτά προκύπτει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρά τον Ιούλιο στο 9,1%, από 9,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ρεκόρ σε κουπόνια

 

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 46 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ζούσαν τον Απρίλιο του 2011 χάρη σε κουπόνια που λάμβαναν για την αγορά τροφίμων. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που μάλιστα αυξήθηκε κατά 2,5% μέσα σε περίπου έναν χρόνο. Τα κουπόνια αυτά, που κατά μέσον όρο φθάνουν τα 300 δολλάρια, ανταλλάσσονται στα σούπερ μάρκετ για τρόφιμα.

(από την εφημερίδα "Εστία")