Πολιτικό «άδειασμα» προς την Άγκυρα συνιστά η απάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία σε ερώτηση εάν η Ουάσιγκτων θα πιέσει την εταιρία Noble Energy να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι δεν συνηθίζει να δίδει συμβουλές σε αμερικανικές εταιρίες. Η εφημερίδα Χουριέτ δημοσίευσε την πληροφορία τονίζοντας στον τίτλο της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τις τουρκικές εκκλήσεις

Πολιτικό «άδειασμα» προς την Άγκυρα συνιστά η απάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία σε ερώτηση εάν η Ουάσιγκτων θα πιέσει την εταιρία Noble Energy να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι δεν συνηθίζει να δίδει συμβουλές σε αμερικανικές εταιρίες. Η εφημερίδα Χουριέτ δημοσίευσε την πληροφορία τονίζοντας στον τίτλο της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τις τουρκικές εκκλήσεις.

Τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε εκφράσει ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Φράνσις Ρίτσιαρτον, ύστερα από συνάντηση στην Αγκυρα με τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, αλλά και το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Ρίτσιαρτον ανέφερε ότι η χώρα του γνωρίζει τις απόψεις της Τουρκίας και ότι στηρίζει τις προσπάθειες των δύο πλευρών στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα είχε αποδυθεί σε μία σειρά διαβημάτων προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Σταίητ Ντηπάρτμεντ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε συμμερίζεται την άποψη ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις της Ουάσιγκτων.

Εξ άλλου, σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές, ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί πειραματισμό με την υπομονή της στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο, δήλωσε ότι η Κύπρος ενεργεί πάντα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου και υπέδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος, τηρώντας χαμηλούς τόνους, θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Ζώνη Εκμετάλλευσης.

Στο μεταξύ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης, δήλωσε ότι η πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» αναμένεται να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου, μια εβδομάδα νωρίτερα από όσο είχε προγραμματισθεί.