Η Ύφεση Θα Συνεχιστεί

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεσις θα συνεχισθή στην Ελλάδα και κατά την διάρκεια του 2012. Διαφωνούν με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβερνήσεως η οποία θεωρεί ότι κατά το έτος αυτό θα υποχωρήση η ύφεσις και θα έχουμε ανάπτυξη. Και εκφράζουν φόβους ότι το πρόγραμμα στηρίξεως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κινδυνεύει να τιναχθή στον αέρα, ακριβώς επειδή στηρίζεται στην παραδοχή ότι κατά το 2012 η ελληνική οικονομία θα επανέλθη σε ανάπτυξη. Σχετικό άρθρο εδημοσίευσε προχθές η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal
energia.gr
Παρ, 19 Αυγούστου 2011 - 19:13

Εκτιμούν ξένοι αναλυτές και γιά το 2012

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεσις θα συνεχισθή στην Ελλάδα και κατά την διάρκεια του 2012. Διαφωνούν με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβερνήσεως η οποία θεωρεί ότι κατά το έτος αυτό θα υποχωρήση η ύφεσις και θα έχουμε ανάπτυξη. Και εκφράζουν φόβους ότι το πρόγραμμα στηρίξεως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κινδυνεύει να τιναχθή στον αέρα, ακριβώς επειδή στηρίζεται στην παραδοχή ότι κατά το 2012 η ελληνική οικονομία θα επανέλθη σε ανάπτυξη. Σχετικό άρθρο εδημοσίευσε προχθές η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Προφανείς οι λόγοι

Φοβούμεθα ότι οι ανησυχίες αυτές, τις οποίες διατυπώνουν οι ξένοι αναλυτές, θα επιβεβαιωθούν πλήρως. Γιά πολλούς λόγους:

- Πρώτον διότι η Κυβέρνησις δεν έχει κάνει τίποτε γιά να ωθήση την ανάπτυξη. Όλα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα είναι περιοριστικού χαρακτήρος. Το δε πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται η ιδιωτική πρωτοβουλία, η μόνη που μπορεί να φέρη την ανάπτυξη, παραμένει άκρως αντι-αναπτυξιακό. Με συντελεστή φορολογίας κερδών 45%, που με την έκτακτη εισφορά έχει γίνει 50%, ποιός και γιατί να επενδύση στην Ελλάδα όταν οι γειτονικές χώρες φορολογούν τα κέρδη με μόλις 10%; Και με την χειρότερη γραφειοκρατία στην Ευρώπη, ποιός επενδυτής να εμπλακή στα γρανάζια της όταν έχη επιλογές εκτός Ελλάδος;

- Δεύτερον, διότι η ελληνική κοινωνία στην μεγάλη της πλειονότητα εξακολουθεί να πιστεύη ότι η ανάπτυξις θα προέλθη από το κράτος. Ακόμη και στο άκουσμα της ιδιωτικοποιήσεως κάποιων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, οι πάντες αντιδρούν. Μία κοινωνία που έχει μάθει ότι όλα πρέπει να κινούνται γύρω από το κράτος, δύσκολα προσαρμόζεται στην ιδέα ότι το κράτος όχι μόνον δεν μπορεί να φέρη την ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να αποσυρθή ώστε να αφήση την ιδιωτική πρωτοβουλία να την δημιουργήση. Και ως προς αυτό δεν ευθύνεται μόνον η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ. Το γενικώτερο κλίμα που επικρατεί στην χώρα μας παραμένει έντονα κρατικιστικό. Πώς λοιπόν να επέλθη η ανάπτυξις;

- Τρίτον, διότι η φορολογική πολιτική της Κυβερνήσεως Παπανδρέου έχει πλήξει καίρια την οικονομία. Ολόκληροι κλάδοι περιέπεσαν σε πρωτοφανή ύφεση, επειδή ακριβώς υπέστησαν φορολογικές επιδρομές. Η οικοδομική δραστηριότης παρέλυσε πλήρως μέσα σε δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα της βαναύσου φορολογήσεως των ακινήτων. Οι κυβερνώντες ενήργησαν αψυχολόγητα και προεκάλεσαν μεγάλη καταστροφή. Το ίδιο και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. στην αγορά αυτοκινήτου. Και αυτή παρέλυσε λόγω των φόρων, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνησις επιμένει και σήμερα στους υψηλούς φόρους. Οπότε η ύφεσις μοιραίως θα συνεχίζεται.

- Τέταρτον, λόγω του αρνητικού ψυχολογικού κλίματος, το οποίο επιδεινούται διαρκώς. Η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ, αφού το δημιούργησε μιλώντας διαρκώς γιά κρίση και διεθνοποιώντας το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, δεν κάνει τίποτε γιά να το αναστρέψη. Επί δύο χρόνια, με τα καμώματά της έχει καταρρακώσει το ηθικό των Ελλήνων. Και μέσα σε τέτοιο κλίμα κανένας δεν έχει το κουράγιο να δραστηριοποιηθή επαγγελματικώς ή επιχειρηματικώς. Η αβεβαιότης είναι τεράστια και κανένας δεν θέλει να αναλάβη κινδύνους. Ισχύει δε αυτό ακόμη και γιά τους απλούς καταναλωτές. Η ανασφάλεια γιά το μέλλον έχει περιορίσει την καταναλωτική διάθεση, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ύφεσις.

- Πέμπτον, λόγω της αποτυχίας του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγιάνσεως. Αν κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους υπήρχε έστω και ίχνος επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, αυτό θα άλλαζε πολλά. Θα δημιουργούσε ελπίδα, θα άλλαζε την ψυχολογία, θα περιόριζε τις πιέσεις των αγορών και θα διεμόρφωνε τις συνθήκες που είναι απαραίτητες γιά να υπάρξη ανάπτυξις. Αλλά η αποτυχία του προγράμματος υπήρξε καθολική. Υποτίθεται ότι ελήφθησαν τόσα μέτρα γιά να μειωθή το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος. Αλλά το έλλειμμα δεν μειώθηκε, ενώ το χρέος αυξάνεται. Υπό τέτοιες συνθήκες, ανάπτυξις δεν μπορεί να δημιουργηθή. Κάθε άλλο. Θα ανατροφοδοτείται διαρκώς ή ύφεσις.

Η ελληνική οικονομία έχει δυστυχώς εισέλθει σε φαύλο κύκλο υφέσεως. Οι δε κυβερνώντες που ενυπνιάζονται ανάπτυξη γιά το 2012, φοβούμεθα ότι είναι τελείως εκτός πραγματικότητος. Όλα δείχνουν ότι οι ξένοι αναλυτές και οι εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Wall Street Journal γιά παράταση της υφέσεως και κατά το προσεχές έτος θα επιβεβαιωθούν. Η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ ήλθε στην εξουσία το 2009 και, αν δεν πέση ενδιαμέσως, μέχρι το 2012 θα έχη προσφέρει στον τόπο παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Τίποτε περισσότερο.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ", 19/08/2011)