Επιτροπή του ΟΗΕ ανέστειλε το δικαίωμα της Ρουμανίας να εμπορεύεται το πλεόνασμα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μετά την παραβίαση των κανόνων για τις εκπομπές, δήλωσε στις 28 Αυγούστου το υπουργείο περιβάλλοντος του Βουκουρεστίου.

Επιτροπή του ΟΗΕ ανέστειλε το δικαίωμα της Ρουμανίας να εμπορεύεται το πλεόνασμα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μετά την παραβίαση των κανόνων για τις εκπομπές, δήλωσε στις 28 Αυγούστου το υπουργείο περιβάλλοντος του Βουκουρεστίου.

Η Επιτροπή συμμόρφωσης της Σύμβασης- Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), η οποία συνεδρίασε στη Βόννη για μια εβδομάδα, εντόπισε "παρατυπίες" στα δεδομένα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ρουμανίας του 2010, και έκρινε ότι η εθνική απογραφή εκπομπών είναι ανεπαρκής.

"Ίσως τα σκληρά μέτρα να οδηγήσουν σε περισσότερο διαφανή πληροφόρηση", είπε στην EurActiv από το Κίεβο η Natalia Yakymenko, αναλύτρια της Point Carbon.

"Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί κατά πόσο τα σχέδια της Ρουμανίας έχουν πραγματικά κάποιο αποτέλεσμα."

Επίμαχο θέμα είναι η ελαφρά ρυθμιζόμενη διαδικασία 'Track 1' για την εκχώρηση εμπορικών μονάδων (AAU), μια πίστωση άνθρακα, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Κοινής Εφαρμογής (JI) του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Οι συμφωνίες 'Track 2' εποπτεύονται από την Επιτροπή Εποπτείας Κοινοπρακτικής Υλοποίησης (JISC) . Αλλά οι συμφωνίες 'Track 1' είναι διμερείς συμφωνίες που ρυθμίζονται μόνο από χώρες του πρώην σοβιετικού συνασπισμού, και αναπτυγμένα έθνη που θέλουν να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τους σε αυτές.

Επαλήθευση των σχεδίων από το τρίτο μέρος είναι δύσκολο να γίνει όταν χώρες όπως η Ρουμανία "δεν δημοσιεύουν πληροφορίες οπουδήποτε», δήλωσε η Yakymenko.

Επειδή η UNFCCC έκρινε ότι η Ρουμανία δεν πληροί τα έξι κριτήρια επιλεξιμότητας για τις συναλλαγές AAU υπό την Track 1, θα είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιεί μόνο συναλλαγές [με την] Track 2.

Ερωτηθείς για τη διαφάνεια της διαδικασίας JI της Ρουμανίας, ο Benoit Leguet, μέλος της JISC, είπε στη EurActiv: "Θα ήμουν ψεύτης αν σας έλεγα ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος".

«Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι όλη η διαδικασία [Track 1] δεν είναι διαφανής", πρόσθεσε.

Σε ορισμένες χώρες, μέχρι και το 75% των πιστώσεων του άνθρακα - όπως οι Μονάδες Μείωσης Εκπομπών (ERU) - παράγονται από έργα Track 1.

Το JISC πρότεινε, σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το περασμένο έτος στο Κανκούν, συγχώνευση των δύο συναλλαγών [tracks] για την έγκριση του έργου σε ένα ενιαίο σύστημα, σημείωσε ο Leguet. Αλλά δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συναίνεση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Βουκουρέστι ήλπιζε να κερδίσει € 1.500 εκατομμύρια από την πώληση 300 εκατ. πιστωτικών μονάδων διοξειδίου του άνθρακα σε δύο ιαπωνικές εταιρείες, σύμφωνα με τον Ρουμάνο υπουργό Περιβάλλοντος Laszlo Borbely.

Όμως, η Ρουμανία έχει πλέον αποκλειστεί από την αγορά εκπομπών άνθρακα του Κιότο - με άμεση ισχύ - έως ότου μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή ένα κατάλληλο σύστημα για τον έλεγχο των εκπομπών.

Ο Πρωθυπουργός Emil Boc είπε ότι θα απολύσει τον επικεφαλής του γραφείου περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας. Επίσης, έκανε έκκληση για μέτρα που θα επιτρέψουν να ξαναρχίσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες το εμπόριο άνθρακα.

"Η Ρουμανία θα ετοιμάσει μια αναθεωρημένη έκδοση του εθνικού αποθεματικού και θα τη στείλει στο UNFCCC και βασισμένη στην αξιολόγησή του θα ζητήσει στη συνέχεια να αποκατασταθεί η επιλεξιμότητά της όσο το δυνατόν νωρίτερα," είπε σε δήλωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στις 25 Αυγούστου, άλλη ανατολική χώρα, η Ουκρανία έχασε επίσης το δικαίωμα της για εμπόριο άνθρακα αφού η UNFCCC βρήκε ότι είχε αναφέρει λιγότερες από τις πραγματικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Το Κίεβο σύμφωνα με πληροφορίες απέτυχε να αντιδράσει σε προηγούμενες προειδοποιήσεις ότι δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες.

Ο Oleksii Khabatuik, επικεφαλής του αποθεματικού εκπομπών της Ουκρανίας, είπε ότι η χώρα θα έκανε έφεση επί της απόφασης.