Οι ευρωπαϊκές εταιρείες της αιολικής ενέργειας κατέχουν από κοινού μερίδιο 89% στην αγορά της Ευρώπης, 32% στις ΗΠΑ και 37% παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Αιολικών (EWEA). Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι κινεζικοί όμιλοι προσπαθούν να αποσπάσουν ένα διαρκώς μεγαλύτερο μερίδιο, ακόμα και στο ευρωπαϊκό έδαφος. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον στο top 10 των κατασκευαστών διεθνώς υπάρχουν τέσσερις κινεζικές εταιρείες, ενώ πριν πέντε χρόνια δεν υπήρχε καμία.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες της αιολικής ενέργειας κατέχουν από κοινού μερίδιο 89% στην αγορά της Ευρώπης, 32% στις ΗΠΑ και 37% παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Αιολικών ( EWEA). Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι κινεζικοί όμιλοι προσπαθούν να αποσπάσουν ένα διαρκώς μεγαλύτερο μερίδιο, ακόμα και στο ευρωπαϊκό έδαφος. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον στο top 10 των κατασκευαστών διεθνώς υπάρχουν τέσσερις κινεζικές εταιρείες, ενώ πριν πέντε χρόνια δεν υπήρχε καμία.

Πρόκειται για τις Sinovel (δεύτερη), Goldwind, Dongfang και United Power. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας ( GWEC), οι Κινέζοι κατασκευάζουν κατά μέσο όρο μια ανεμογεννήτρια κάθε μια ώρα και ως το 2020 η εγκατεστημένη αιολική ισχύς της Κίνας θα είναι 13 φορές μεγαλύτερη από το τεράστιο φράγμα των Τριών Ποταμών. Πέρυσι άλλωστε, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε εγκατεστημένη ισχύ, παρόλο που παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στην ενσωμάτωση της ενέργειας αυτής στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού.

Μεγάλο προτέρημα των Κινέζων είναι οι δικές τους ανεμογεννήτριες στοιχίζουν 30% λιγότερο σε σχέση με εκείνες των Ευρωπαίων ή των Αμερικανών. Για αυτό και έχει νόημα για τις εταιρείες αυτές να ανταγωνίζονται στο διεθνές περιβάλλον, αντί να παραμένουν στην ίδια την Κίνα. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκοί όμιλοι ανησυχούν για τις τάσεις που παρατηρούνται: Η διοίκηση της γερμανικής Enercon δήλωσε σχετικά ότι «βλέπουμε τι συνέβη στην ηλιακή ενέργεια και την επιθετική τους στρατηγική. Στα αιολικά, αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι ανεμογεννήτριές τους δεν έχουν ακόμα την ίδια ποιότητα και αυτό μας δίνει κάποιο χρόνο, αλλά όχι πολύ».

Μάλιστα, η διεθνής επέκταση των κινεζικών ομίλων έχει και ελληνικό χρώμα, αφού πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έκλεισε συμφωνία με την Sinovel για την ανάπτυξη κοινών σχεδίων. Επίσης, η Goldwind εξαγόρασε τη γερμανική Vensys το 2008, όπως σημειώνουν οι FT σε σχετικό άρθρο τους. Αίσθηση προκάλεσε όμως και η επένδυση 1,5 δις ευρώ της Sinovel για αιολικά πάρκα στην Ιρλανδία.

Με τον τρόπο αυτό, οι Κινέζοι προσπαθούν βήμα-βήμα να αποσπάσουν ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά, επιχειρώντας παράλληλα να βελτιώσουν την τεχνογνωσία και την ποιότητα κατασκευής τους. Οι ειδικοί, όπως η εταιρεία συμβούλων GL Garrad Hassan, σημειώνουν ότι η ποιότητα των κινεζικών ανεμογεννητριών δεν υπολείπεται πάρα πολύ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, ενώ το κόστος μεταφοράς τους από την Κίνα δεν είναι αρκετό για να εξανεμίσει την διαφορά στην τιμή και να τις φέρει στην ίδια μοίρα. Τέλος, ένα ακόμη ατού για τους Κινέζους είναι η χρηματοδότηση, αφού συχνά προσφέρουν μαζί με τις ανεμογεννήτριες και δάνεια από τις κινεζικές τράπεζες επενδύσεων.