Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει δημογραφικό πρόβλημα. Μας λείπουν χρήματα, αλλά και νεογέννητα. Δεδομένου δε ότι η κατασκευή του συρματοπλέγματος στον Εβρο καθυστερεί, η πλημμυρίδα των αλλογενών κινδυνεύει να μετατρέψει εμάς τους ιθαγενείς, εκτός από ιθαγενείς του ελληνικού Δημοσίου, και σε θλιβερή μειονότητα.
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει δημογραφικό πρόβλημα. Μας λείπουν χρήματα, αλλά και νεογέννητα. Δεδομένου δε ότι η κατασκευή του συρματοπλέγματος στον Εβρο καθυστερεί, η πλημμυρίδα των αλλογενών κινδυνεύει να μετατρέψει εμάς τους ιθαγενείς, εκτός από ιθαγενείς του ελληνικού Δημοσίου, και σε θλιβερή μειονότητα.

Ως εκ τούτου αξίζουν συγχαρητήρια στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ειδικά δε στον αδικοχαμένο κ. Πανάρετο, που συνέλαβε το μεγαλοφυές αυτό σχέδιο λύσης του δημογραφικού.
Εννοώ τη δυνατότητα που έδωσε σε όσους υποψήφιους ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες να μπαίνουν στα πανεπιστήμια με όρους ευνοϊκότερους από τους υπόλοιπους που προέρχονται από οικογένειες οι οποίες αρνούνται να συνεισφέρουν νεογέννητα στον εθνικό σκοπό.

Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τη νοοτροπία ορισμένων, ευτυχώς ολίγων, οι οποίοι απόρησαν πώς είναι δυνατόν να μπαίνει στη Φιλολογία του Αθήνησι εκείνος ο υποψήφιος που βαθμολογήθηκε με 2,05, ενώ η βάση για τους υπόλοιπους ήταν το 17,7. Θέλω να πω πως ακόμη και από την ανθρώπινη πλευρά αν το αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, οι διαμαρτυρίες και τα πικαρισμένα «τς, τς, τς...» δεν ευσταθούν. Με τόση φασαρία που κάνουν τα αδελφάκια του γύρω του, πώς να συγκεντρωθεί στα γερούνδια και τα σουπίνα, τη στιγμή που ο άλλος, το μοναχοπαίδι, περιβάλλεται επιπλέον και από όλη τη στοργή των γονιών του οι οποίοι δεν έχουν τι άλλο να κάνουν και ασχολούνται όλη μέρα με την περίπτωσή του.

Θα μου πείτε, μιας και αυτό το 2,05 δεν απέχει και τόσο πολύ από το καθαρό δυαράκι που εισπράτταμε όποτε παραδίδαμε με κατεβασμένα τα μούτρα λευκή κόλλα, τότε γιατί υποχρεώνουν το παιδί να εμφανιστεί στο εξεταστικό κέντρο πρωινιάτικα, τη στιγμή μάλιστα που όλη νύχτα δεν το άφησαν να κοιμηθεί οι φωνές των αδελφών του; Γιατί το υποχρεώνουν να υποστεί τον εφιάλτη της λευκής σελίδας ως άλλος Μαλαρμέ; Διότι αυτό θα το αντιμετωπίζαμε όλοι, και με το δίκιο μας, ως άνιση μεταχείριση. Και σ' αυτό πια συμφωνούμε όλοι: η ισονομία αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας μας.
 
Ολα αυτά με όλη τη συμπάθεια για το παιδί εκείνο που πέρασε, ως γόνος πολύτεκνης οικογένειας, στη Φιλολογία της Αθήνας - ο μόνος που δεν φταίει είναι αυτός. Και με όλη τη συμπάθεια για όσους έγραψαν 18 και πάνω αλλά τους έφαγε η δημογραφική ποσόστωση. Αυτοί, αν μη τι άλλο, έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να καταλάβουν πως στους καιρούς της κρίσης έχει σημασία να ξέρεις πως τα πράγματα του τόπου τα διαχειρίζονται άνθρωποι που έχουν την αίσθηση των προτεραιοτήτων, μυαλά που ξέρουν να αναγνωρίζουν και να αναδεικνύουν τις πραγματικές αξίες.

Διότι και οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης, αν δεν κάνω λάθος, αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα, όμως αυτές είναι πλέον προφανές πως δεν αντιλαμβάνονται τις προτεραιότητες. Είναι καταδικασμένοι να τσαλαβουτάνε αενάως στο Καθαρτήριο του κ. Βενιζέλου χωρίς ποτέ να μπορέσουν να δουν τις πύλες της Κολάσεως. Ας μην ξεχνάμε πως το πιο ωραίο βιβλίο της Θείας Κωμωδίας είναι η Κόλαση.

(από την εφημερίδα "Τα Νέα")