Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, Ουκρανία και Ρωσία επανέφεραν το παλαιό ζήτημα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου, μια διαφορά που υπενθυμίζει την εμπορική «σύγκρουση» των δύο κρατών, που το 2006 και το 2009 «πάγωσε» μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης.

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, Ουκρανία και Ρωσία επανέφεραν το παλαιό ζήτημα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου, μια διαφορά που υπενθυμίζει την εμπορική «σύγκρουση» των δύο κρατών, που το 2006 και το 2009 «πάγωσε» μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev είπε χθες (31 Αυγούστου) ότι είναι έκπληκτος από την προσπάθεια της Ουκρανίας να διασφαλίσει μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, κατηγορώντας την πρώην σοβιετική δημοκρατία για προσπάθεια να «στραγγίσει» τη Μόσχα.

Ο Medvedev, μιλώντας στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε ότι η Ουκρανία θέλει έκπτωση στις τιμές του φυσικού αερίου χωρίς να δίνει κάτι ως αντάλλαγμα.

«Είναι πολύ λυπηρό, θέλει να μας στραγγίξει», είπε ο Medvedev σύμφωνα με την Interfax.

Ο επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών της ρωσικής Gazprom Alexei Miller, είπε την ίδια μέρα ότι η Ουκρανία πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 33δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως σύμφωνα με το τρέχον συμβόλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για μείωση των αγορών στα 27 δις κυβικά μέτρα.

«Αυτοί είναι οι όροι ‘’πάρε ή πλήρωσε’’ του τρέχοντος συμβολαίου. Οι όροι θα εφαρμοστούν επίσης αυτό το έτος και κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου του συμβολαίου», υπογράμμισε,

Την Τρίτη, ο ουκρανός πρωθυπουργός Mykola Azarov είπε ότι η χώρα του, που αποτελεί κορυφαίο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου, πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές κατά 2/3 τα ερχόμενα χρόνια.

Πολιτική διαδικασία

Η ένταση των δύο χωρών κορυφώνεται καθώς η πρώην πρωθυπουργός Yulia Tymoshenko, είναι αντιμέτωπη με τη δίκη στην οποία κατηγορείται ότι υπέγραψε συνθήκη φυσικού αερίου με τη Ρωσία το 2009, στην οποία το Κίεβο θεωρεί πλέον επιζήμια για τα συμφέροντά του.

Η δίκη της έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές της, ενώ παράλληλα αξιωματούχοι από ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ασκήσει δριμεία κριτική.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Bronisław Komorowski είπε στον ουκρανό ομόλογό του Viktor Yanukovich την Τρίτη ότι η δίκη ίσως καθυστερήσει τις στενότερες σχέσεις του Κιέβου με την ΕΕ.

«Έχουν εμφανιστεί εμπόδια στο μονοπάτι του Κίεβου προς την ΕΕ και ένα από αυτά είναι αναμφισβήτητα η δίκη της κα Tymoshenko, η οποία στην Ευρώπη, σε πολλές χώρες, θεωρείται ως μια δίκη με πολιτικά κίνητρα και όχι ποινικής φύσεως, αυτό βλάπτει την εικόνα της Ουκρανίας», είπε.

Είναι γεγονός ότι η Πολωνία αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, όπως επίσης και για την προώθηση της δημοκρατίας στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Yanukovich πήρε μια σκληρή φιλορωσική στάση σε κάποια πολιτικά πεδία, υπονομεύοντας τις φιλοδοξίες της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι βλέπει το μέλλον της Ουκρανίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», αναφέρει το Reuters.