Εκτινάχθηκε κατά 31% η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εχθές λόγω της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Η πρώτη μέρα επιβολής του μέτρου είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών ρεύματος, ενώ Energa, Aegean και Elpedison ζητούν με επιστολή τους την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί διά του ΕΣΑΗ σκέφτονται να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα

Εκτινάχθηκε κατά 31% η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εχθές λόγω της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Η πρώτη μέρα επιβολής του μέτρου είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών ρεύματος, ενώ Energa, Aegean και Elpedison ζητούν με επιστολή τους την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί διά του ΕΣΑΗ σκέφτονται να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα, ενώ υπενθυμίζεται ότι ετοιμάζουν εδώ και καιρό προσφυγή στα κοινοτικά όργανα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τον νέο φόρο.

 

Ειδικότερα, η Oριακή Tιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) έφτασε στα 73 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 56 ευρώ προχθές. Μάλιστα, τις ώρες αιχμής άγγιξε το επίπεδο των 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι διακυμάνσεις αυτές προκάλεσαν στη ΔΕΗ ΔEH της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ και οι δύο μεγάλοι πάροχοι λιανικής Energa και Aegean ζημιώθηκαν κατά 160 με200 χιλιάδες ευρώ η καθεμία. Μεγάλη ζημία υπέστησαν και οι ελληνικές εξαγωγές ρεύματος, ενώ μεγάλα κέρδη σημείωσαν οι εισαγωγείς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα οι οποίοι είχαν αγοράσει τις προηγούμενες ημέρες ποσότητες ρεύματος από το εξωτερικό και εκμεταλλεύτηκαν την απότομη άνοδο της τιμής.

 

Η συγκεκριμένη αύξηση των τιμών χονδρικής αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις και στις τιμές λιανικής προς τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες βιοτεχνίες. Επίσης, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών (ΕΣΑΗ) αν και θεωρεί βέβαιη τη δικαίωσή του από τα κοινοτικά όργανα, καθώς οι κοινοτικές διατάξεις περί μη επιβολής ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή είναι σαφείς και ρητές, εκτιμά ότι μέχρι την άρση του μέτρου οι επιχειρήσεις θα έχουν υποστεί σημαντικές οικονομικές ζημιές.


Αν και το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τα προβλήματα που προκαλεί ο νέος ειδικός φόρος, διευκρινίζουν ότι ακόμη δεν είναι εφικτή η άρση του μέτρου, ενώ διαβεβαιώνεται ότι θα αναζητηθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες.

Προς το παρόν, με το νέο φόρο ευνοούνται οι εισαγωγές από τις βαλκανικές χώρες όπου η μεγαβατώρα κυμαίνεται στα 50-55 ευρώ. Έτσι, οι εισαγωγείς από τις χώρες αυτές με εισαγωγές 10 μεγαβάτ επί 8 με11 ώρες διασφαλίζουν κέρδος ως και 100.000 ευρώ την μέρα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι ΔΕΠΑ, αλλά κι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί επεσήμαναν από τον Ιούλιο πόσο καταστροφικό θα αποβεί το μέτρο για την ελληνική οικονομία.