Η Ευρώπη Εκπέμπει Τεράστια Ποσότητα F-gas, Λέει Έκθεση

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές χημικών εκπέμπουν «κρυφά» μεγάλες ποσότητες του ισχυρού «αερίου του θερμοκηπίου» HFC-23, σύμφωνα με έρευνα του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (ΕΟΕΕΤΥ).
EurActiv
Σαβ, 3 Σεπτεμβρίου 2011 - 01:32

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές χημικών εκπέμπουν «κρυφά» μεγάλες ποσότητες του ισχυρού «αερίου του θερμοκηπίου» HFC-23, σύμφωνα με έρευνα του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (ΕΟΕΕΤΥ).

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Geophysical Research Letters, αναφέρει ότι οι εκπομπές HFC-23 της Δυτικής Ευρώπης είναι μεταξύ 60-140% υψηλότερες από τις επίσημες αναφορές.

Μόνο η Ιταλία διαπιστώθηκε ότι εκπέμπει 10-20 φορές περισσότερο HFC-23 από τις επίσημες αναφορές. Το εν λόγω αέριο του θερμοκηπίου έχει δυναμική παγκόσμιας υπερθέρμανσης 14,800 φορές υψηλότερες από ότι το CO2.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία επίσης εκπέμπουν περίπου το διπλάσιο από ότι ισχυρίζονται, παρόλο που τα στοιχεία για Γαλλία και Γερμανία «ήταν σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές».

«Το θεωρούμε σκανδαλώδες» είπε στη EurActiv η Clare Perry, μέλος της οργάνωσης Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών. «Αυτά τα αέρια έχουν πολύ υψηλή δυναμική στην παγκόσμια υπερθέρμανση σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει κάποια νομική υποχρέωση για τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές HFC-23, ωστόσο τα συμβαλλόμενα κράτη στο Πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να αναφέρουν την εκπομπή της ουσίας αυτής στο πλαίσιο της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

«Τα κράτη πρέπει να δηλώνουν τις εκπομπές HFC-23 αλλά οι πληροφορίες σχετίζονται με τα στοιχεία που παίρνουν από τις εταιρείες χημικών», είπε στη EurActiv ο Stefan Reimann από την ΕΜΡΑ.

Μια αξιολόγηση των εκπομπών της ΕΕ τύπου EMΡΑ ίσως ενίσχυε τη διαπραγματευτική δύναμη της Ευρώπης στις διεθνείς συνομιλίες.

«Πώς μπορούμε να απαιτούμε από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία να παράγουν σωστές εκπομπές σύμφωνα με το Κιότο όταν η ίδια η Ευρώπη δεν μπορεί να το κάνει», αναρωτήθηκε ο Reimann.

Η ανάλυση των ρύπων από την ΕΜΡΑ διεξήχθη στο σταθμό έρευνας Jungfraujoch χρησιμοποιώντας την «Μέδουσα», ένα ειδικό φασματογράφο-χρωματογράφο μάζας αερίων, που επέτρεψε την αξιολόγηση περισσοτέρων από 50 αλογωνομένων αερίων του θερμοκηπίου καθώς και τον εντοπισμό της πηγής των εκπομπών.

Επειδή το HFC-23 εκπέμπεται σχεδόν αποκλειστικά κατά την παραγωγή HFC-22, «γνωρίζουμε ακριβώς τις σημειακές πηγές», είπε ο Reimann.

Η EMPA κατέγραψε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας ότι «ο ηλιακός σταθμός HFC-22 δυτικά του Μιλάνου» (Solvay's Solexis plant στην Spinetta Marengo) είναι υπεύθυνος για τις υπερβολικές εκπομπές της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της βελγικής χημικής εταιρείας Solvay, Erik de Leye είπε στη EurActiv: «Διαβάσαμε το δημοσίευμα των Ελβετών και διεξάγουμε έρευνα».

Επιβεβαίωσε ότι τα αέρια απόβλητα HFC-23 δημιουργήθηκαν στο σταθμό Solexis ωστόσο τόνισε ότι το ερώτημα για το αν εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα είναι «δύσκολο» να απαντηθεί.

Τα αέρια HFC-23 είναι πολύ ισχυρά και έχουν ατμοσφαιρική ζωή σχεδόν 270 χρόνια, καθιστώντας τα από τα μακροβιότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Τον Ιανουάριο, η επίτροπος για την κλιματική δράση Connie Hedegaard ανακοίνωσε ότι οι πιστώσεις άνθρακα από την καταστροφή του HFC-23 δε θα είναι πλέον εμπορεύσιμες σύμφωνα με το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών.

Το έτος 2008-2009, 84% των πιστώσεων άνθρακα του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών χρησιμοποιήθηκε στη χρηματοδότηση της καταστροφής σταθμών HFC-23 στην Κίνα και την Ινδία.

Η Δανία προτείνει τώρα στα κράτη μέλη της ΕΕ να απαγορέψουν τη χρήση HFC-23 προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος μείωσης των αερίων θερμοκηπίου στους μη διαπραγματεύσιμους τομείς.

16 από τους 27 έχουν υπογράψει την πρόταση της Δανίας ενώ οι άλλοι, όπως η Ιταλία, έχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε έργα HFC-23.

Η Perry πρότεινε την αναθεώρηση του τρέχοντος κανονισμού F-gas για να υποχρεώσει την καταστροφή όλων των HFC-23.