Τη μία μέρα παρουσιάσθηκε το νέο τραπεζικό σχήμα Alpha-Eurobank, την αμέσως επόμενη διέρρευσε η πληροφορία πως το Δημόσιο επισπεύδει τη διαδικασία πώλησης του 35% που ελέγχει στα Ελληνικά Πετρέλαια. Κοινός παρονομαστής η πλευρά του επιχειρηματία Σπ. Λάτση, που διαθέτει πλειοψηφικά ποσοστά στην υπό απορρόφηση EFG Eurobank και στο μετοχικό κεφάλαιο του πετρελαϊκού ομίλου.

Τη μία μέρα παρουσιάσθηκε το νέο τραπεζικό σχήμα Alpha-Eurobank, την αμέσως επόμενη διέρρευσε η πληροφορία πως το Δημόσιο επισπεύδει τη διαδικασία πώλησης του 35% που ελέγχει στα Ελληνικά Πετρέλαια. Κοινός παρονομαστής η πλευρά του επιχειρηματία Σπ. Λάτση, που διαθέτει πλειοψηφικά ποσοστά στην υπό απορρόφηση EFG Eurobank και στο μετοχικό κεφάλαιο του πετρελαϊκού ομίλου.

Κυβερνητικές πηγές απέδωσαν την επίσπευση της διαδικασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 από το πρώτο του 2012, οπότε είχε αρχικά προγραμματισθεί, στη μεγάλη ανάγκη του Δημοσίου να συγκεντρώσει 1,7 δισ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο και συνολικά 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, με την επίσπευση της διαδικασίας, η αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων θα προηγηθεί της ανάλογης διαδικασίας για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως κάτι τέτοιο και κυρίως το γεγονός πως δεν προηγείται η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 35% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, που είναι θυγατρική του πετρελαϊκού ομίλου, παραπέμπει σε... κλεισμένη συμφωνία.

Η συμμετοχή της πλευράς Λάτση στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Πετρελαίων ενισχύεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια (επί θητείας Ν. Χριστοδουλάκη, Γ. Αλογοσκούφη, μέχρι και Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών). Η αγορά ξαφνιάστηκε, όταν ανακοινώθηκε πως ελέγχει πλειοψηφικό ποσοστό (40,9%), ξεπερνώντας το Δημόσιο που περιορίζεται πλέον στο 35% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ερωτήματα

Μάλιστα, στη χρηματιστηριακή κοινότητα είχαν δημιουργηθεί εύλογα ερωτήματα, καθώς η Paneuropean Oil & Industrial Holdings είχε παραδεχτεί πως μάζεψε ένα επιπλέον 5%-5,5%, αγοράζοντας από το Χρηματιστήριο για περίπου δέκα μήνες, χωρίς να ενημερωθούν οι αρχές ή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εύλογο το ερώτημα ποιος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για το επιπλέον 35% των Ελληνικών Πετρελαίων, όταν το σχεδόν 41% ελέγχεται ήδη από την ΡΟ & ΙΗ Investment. Η πλευρά της Motor Oil, που παλιότερα θεωρούσε αφορμή πολέμου την εκχώρηση των ΕΛΛ.ΠΕ. στον άσπονδο... ανταγωνιστή, δεν θα είχε λόγο να ενδιαφερθεί. Λογικά ούτε και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος από τον κλάδο, εγχώριος ή ξένος παίκτης.

Εξίσου λογικό το ερώτημα για ποιο λόγο η πλευρά της ΡΟ&ΙΗ, από τη στιγμή που ελέγχει ουσιαστικά τα ΕΛΛ.ΠΕ., να δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια για να αυξήσει στο 75% το μερίδιό της, καταβάλλοντας περίπου 600-620 εκατ. ευρώ, με βάση την τρέχουσα αποτίμηση σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

Ομως επιχειρηματίες του κλάδου υποστηρίζουν πως, υπό προϋποθέσεις, ο όμιλος θα μπορούσε να αποκομίσει επιπλέον υπεραξίες και προστιθέμενη αξία, καθώς με 75% των ΕΛΛ.ΠΕ. θα είχε επιπλέον όφελος από τις εξελίξεις σε ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Αλλωστε, στη ΔΕΠΑ τα ΕΛΛ.ΠΕ. ελέγχουν το 35%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΠΑ, το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης ανέρχεται σε 991 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τη θυγατρική ΔΕΣΦΑ η αξία του σχήματος υπολογίζεται έως και 1,5 δισ. ευρώ.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος έχοντας το 75% των ΕΛΛ.ΠΕ. και το 35% της ΔΕΠΑ έχει ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις και στη ΔΕΠΑ. Ταυτόχρονα, ελέγχει ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε είτε να αναπτύξει αυτόνομα είτε μέσω στρατηγικής συνεργασίας. Είναι κοινό μυστικό στην αγορά πως τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν δύο κύριες τάσεις στο εσωτερικό της EFG, η μία από συνεργάτες και ανθρώπους του Γιάννη Λάτση (ιδρυτή της Πετρόλα) και η άλλη γύρω από τον υιό Σπύρο Λάτση, που εστίασε κυρίως στον τραπεζικό χώρο, τις επενδύσεις, την αξιοποίηση ακινήτων, δημιουργώντας ένα μεγάλο όμιλο που δέσποσε τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Ομως η μετατόπιση του κέντρου βάρους είναι εμφανής, από τη στιγμή που ο όμιλος EFG έχει άμεση είτε έμμεση συμμετοχή και ενδιαφέρον στα ενεργειακά προγράμματα αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα στον διαγωνισμό για το κοίτασμα «Νότια Καβάλα», η EFG Eurobank Equities έχει επιλεγεί (ομού μετά της HSBC Bank LPC) ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως πρόσφατα ο προερχόμενος από τον όμιλο EFG, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στο περίφημο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θέση με βαρύνουσα σημασία

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία")