Πόκερ με την Τρόικα και ... Γαία Πυρί Μιχθήτω

Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι κυριαρχίας. Απαιτεί γερά νεύρα, πειθαρχία, στρατηγική και, φυσικά, πολλή μπλόφα. Όλο το μυστικό του παιχνιδιού κρύβεται στο ποντάρισμα. Δηλαδή, να έχεις τις μικρότερες απώλειες στην περίπτωση που υπάρχει ένα κακό χέρι και, αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα κέρδη, με ένα ισχυρό χέρι. Καλά, εδώ ο κόσμος χάνεται και εμείς ασχολούμαστε με παίγνια; Καθόλου τυχαία. Τις τελευταίες ημέρες, μετά τη διακοπή των συνομιλιών του υπουργείου Οικονομικών με την τρόϊκα, υπήρξε κατακλυσμός ρεπορτάζ και ευφάνταστων σεναρίων που επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τι μέλλει γενέσθαι από δω και μπρος
energia.gr
Τρι, 6 Σεπτεμβρίου 2011 - 07:15

Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι κυριαρχίας. Απαιτεί γερά νεύρα, πειθαρχία, στρατηγική και, φυσικά, πολλή μπλόφα. Όλο το μυστικό του παιχνιδιού κρύβεται στο ποντάρισμα. Δηλαδή, να έχεις τις μικρότερες απώλειες στην περίπτωση που υπάρχει ένα κακό χέρι και, αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα κέρδη, με ένα ισχυρό χέρι.

Καλά, εδώ ο κόσμος χάνεται και εμείς ασχολούμαστε με παίγνια; Καθόλου τυχαία. Τις τελευταίες ημέρες, μετά τη διακοπή των συνομιλιών του υπουργείου Οικονομικών με την τρόϊκα, υπήρξε κατακλυσμός ρεπορτάζ και ευφάνταστων σεναρίων που επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τι μέλλει γενέσθαι από δω και μπρος. Με δεδομένο ότι συνομιλητής της τρόϊκας στο υπουργείο είναι ο Βενιζέλος, θεωρούμε, καταρχήν, πολύ απλοϊκή την άποψη της καταστροφολογίας που αναπτύσσεται μετά το συγκεκριμένο γεγονός. Ο Βενιζέλος έχει αποδείξει, ότι, αν μη τι άλλο, είναι ένας πειθαρχημένος πολιτικός. Στους στόχους του. Ξέρει να περιμένει, διαθέτει στρατηγική και γνωρίζει πότε να ποντάρει για να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιδιώκει. Μπορεί να φάνηκε ότι έχασε την κούρσα διαδοχής στο κυβερνών κόμμα από το σημερινό Πρωθυπουργό, αλλά αποδείχθηκε εξαιρετικά ευέλικτος στη συνέχεια. Παρέμεινε στη σκιά του, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Και ήρθε με τον τελευταίο ανασχηματισμό. Ανέλαβε περίπου σαν σωτήρας. Να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά εκεί που κάποιοι άλλοι απέτυχαν. Και διαθέτει ισχυρό επικοινωνιακό μηχανισμό που υπογράμμισε και υπογραμμίζει συνεχώς αυτή την παράμετρο.

Και να, λοιπόν, που ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί με το «τέρας». Είτε αυτό λέγεται τρόϊκα και οι απαιτήσεις της, είτε το πολιτικό μέλλον του.

Είναι σαφές ότι ο Βενιζέλος δεν κάνει κινήσεις τυχαίες, αποσπασματικές, και πολύ περισσότερο παρορμητικές.

Οι συζητήσεις με την τρόϊκα πράγματι διακόπηκαν. Όχι, όμως, γιατί οι δανειστές μας τα βρόντηξαν κάτω και μας γυρίζουν την πλάτη. Έγινε κοινή συναινέσει.

Είναι σαφές, επίσης, ότι τα κουκιά δεν βγαίνουν. Πράγματι, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα έχουν βυθίσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Ωστόσο, υπάρχει ατολμία στην κυβέρνηση για ουσιαστικές αποφάσεις, που συνεπάγονται πολιτικό κόστος. Εξού και το μεταβατικό στάδιο σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά, για τα κλειστά επαγγέλματα και τις συντεχνίες (όρα, ταξί), για τα οποία, δικαίως, η τρόϊκα εξανίσταται.

Ο Βενιζέλος δεν θα ήθελε επ’ ουδενί λόγο να συνδέσει το όνομα του με την πτώχευση της χώρας. Θα ήταν το πολιτικό τέλος του, γιατί θα σήμαινε την πολιτική ανικανότητα του να διαχειρισθεί κρίσιμες καταστάσεις.

Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβάνεται ότι νέα, ακόμη πιο σκληρά, μέτρα που θα αφορούν τα ήδη δοκιμαζόμενα νοικοκυριά, δεν θα ήταν και τόσο θετικό για το πολιτικό πρόσωπο του.

Δύο δυνατότητες, κατά πώς φαίνεται πλέον, διαθέτει. Ή να βγει, ως άλλος Ρόμπιν Χούντ, και να τα βάλει με τους άκαμπτους δανειστές μας, υπερασπιζόμενος το πόπολο, ή να πάει σε εκλογές, μεταθέτοντας έτσι τις ευθύνες του, όχι μόνον σε όποιον αναδείξει η κάλπη, αλλά και στους ίδιους τους πολίτες, για ό,τι συνεπάγεται η εκλογική ρευστότητα.

Στην πρώτη περίπτωση θα έχει μάλλον τα περισσότερα κέρδη, με ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια. Θα φανεί ότι υψώνει το ανάστημα του στο «κακό» ΔΝΤ, το πλήθος θα τον επαινέσει με ανακούφιση, γιατί θα βρει στο πρόσωπο του τον πολιτικό εκείνο που «τολμά» και βάζει φρένο στις ατελείωτες πιέσεις των δανειστών μας και θα δημιουργήσει ρίγη ανατριχίλας στην Ε.Ε. για το ενδεχόμενο ντόμινο ανατροπών μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια του ευρώ. Τα πολιτικά οφέλη πολλαπλά και οφθαλμοφανή. Σιγά να μην μας αφήσουν να καταρρεύσουμε. Αυτό πια το έχουμε εμπεδώσει για τα καλά. Άρα, ενδεχομένως, να μπορούμε να διαπραγματευθούμε κάποια μέτρα με άλλο μάτι.

Στη δεύτερη περίπτωση θα έχει τις λιγότερες απώλειες με ένα αδύνατο χαρτί. Τις εκλογές. Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. φαίνεται να κερδίζει πόντους στο εκλογικό σώμα, όπως, δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, μια υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ με την ανάδειξη στην εξουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έπαιρνε από πάνω του ένα δυσβάστακτο φορτίο.

Ιδού, λοιπόν, γιατί πρόκειται περί παιγνίου. Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει από πόκερ, αλλά από πολιτικά παιχνίδια και συσχετισμούς σίγουρα γνωρίζει πολύ καλά! Και γαία πυρί μιχθήτω.