Αμετακίνητο εμφανίζεται το ΥΠΕΚΑ για τη διατήρηση της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Το θέμα αυτό έχει συσπειρώσει, προφανώς, για πρώτη φορά, όλη την ενεργειακή αγορά, συνεπικουρούμενης από τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς, όπως υποστηρίζεται, έχει εκτοξευθεί η ΟΤΣ, «ροκανίζοντας» τα κέρδη των παραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και ανεβάζοντας τα κόστη λειτουργίας των βιομηχανιών

Αμετακίνητο εμφανίζεται το ΥΠΕΚΑ για τη διατήρηση της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Το θέμα αυτό έχει συσπειρώσει, προφανώς, για πρώτη φορά, όλη την ενεργειακή αγορά, συνεπικουρούμενης από τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς, όπως υποστηρίζεται, έχει εκτοξευθεί η ΟΤΣ, «ροκανίζοντας» τα κέρδη των παραγωγών και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και ανεβάζοντας τα κόστη λειτουργίας των βιομηχανιών. Να σημειωθεί ότι αντίθετη με την επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο εμφανίζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι τελικά το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι καταναλωτές.

Το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο είναι υποχρέωση μας μνημονιακή και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί. Είναι ένα μέτρο, πάντα κατά το ΥΠΕΚΑ, το οποίο έχει κοστολογηθεί, συνεπώς, για να υπάρξει ενδεχόμενο κατάργησης του θα πρέπει να βρεθεί κάποιο αντίστοιχο, που να εξασφαλίζει τα συγκεκριμένα έσοδα.

Ανυποχώρητο για το ζήτημα αυτό είναι και το υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον, όσο διαρκεί ο φορολογικός διάλογος για την ολοκλήρωση του τρίτου σκέλους της φορολογικής μεταρρύθμισης. Πάντως, όπως διευκρινίσθηκε από αρμόδια πηγή του ΥΠΕΚΑ, που μίλησε στο energia, αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγει κάποιο παραθυράκι για την απόσυρση του μέτρου. Μπορεί να απασχολούν τα δύο υπουργεία οι αντιδράσεις της ενεργειακής αγοράς, ωστόσο, είναι δύσκολο να καταργηθεί, όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει απαραίτητα να βρεθεί μία εναλλακτική λύση, που θα ισοσταθμίσει τυχόν απωλεσθέντα έσοδα για το δημόσιο.

Την ίδια στιγμή τόσο οι ηλεκτροπαραγωγοί, όσο και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετρούν καθημερινά σημαντικές απώλειες στα έσοδα τους, λόγω της πιεστικής αύξησης της ΟΤΣ. Επιστολές διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ έχουν στείλει ο ΕΣΑΗ, η Elpedison, η Aegean Power και η Energa, υπογραμμίζοντας το αναπτυξιακό του μέτρου και επισημαίνοντας ότι αντίστοιχο μέτρο δεν έχει επιβληθεί στο λιγνίτη, που είναι, επίσης, πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι, μάλιστα, και ένα ισχυρό επιχείρημα που υποστηρίζεται, καθώς δημιουργείται άνιση φορολογική μεταχείριση ανάμεσα στα δύο καύσιμα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο ΕΣΑΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει νομική προσφυγή κατά του μέτρου, όπως, η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.