ΕΡΙΑ: Ανταγωνιστικά τα Φωτοβολταϊκά Έναντι των Συμβατικών Πηγών Ενέργειας Μέσα στην Επόμενη Δεκαετία

ΕΡΙΑ: Ανταγωνιστικά τα Φωτοβολταϊκά Έναντι των Συμβατικών Πηγών Ενέργειας Μέσα στην Επόμενη Δεκαετία
energia.gr
Τρι, 6 Σεπτεμβρίου 2011 - 12:58
Περίπου μια δεκαετία θα χρειαστεί ώστε η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά να καταφέρει να ανταγωνιστεί επαρκώς στις συμβατικές μορφές, όπως τονίζει σε έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ). Το λεγόμενο «grid parity» είναι λοιπόν κοντά, αν κρίνουμε από τις προβλέψεις αυτές, οι οποίες στηρίχθηκαν στη μελέτη των αγορών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Περίπου μια δεκαετία θα χρειαστεί ώστε η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά να καταφέρει να ανταγωνιστεί επαρκώς στις συμβατικές μορφές, όπως τονίζει σε έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΕΡΙΑ). Το λεγόμενο « grid parity» είναι λοιπόν κοντά, αν κρίνουμε από τις προβλέψεις αυτές, οι οποίες στηρίχθηκαν στη μελέτη των αγορών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

«Το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη, μπορεί να μειωθεί από 0,16 έως 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ήταν το 2010 σε τιμές από 0,08 έως 0,18 ευρώ ανά kWh το 2020», σημειώνει ο EPIA στην έκθεση.

Όπως είναι φυσικό, δεν ισχύουν τα ίδια δεδομένα για κάθε ευρωπαϊκή χώρα και ως εκ τούτου, κάποιες από αυτές θα επιτύχουν το grid parity νωρίτερα. Η Ιταλία για παράδειγμα, προβλέπεται να φτάσει στο στάδιο αυτό μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

«Με την κατάλληλη πολιτική και υπό τις κατάλληλες συνθήκες της αγοράς, η ανταγωνιστικότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από φωτοβολταϊκά μπορεί να επιτευχθεί σε ορισμένες περιοχές από το 2013 κιόλας και σταδιακά να εξαπλωθεί σε όλη την ήπειρο μέχρι το 2020», αναφέρει η έκθεση.