Η αυξημένη εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Ένωσης για ενίσχυση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων σπάνιων γαιών όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Βιομηχανίας Αντόνιο Ταγιάνι. Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης αυτής, σε πρώτη φάση, θα πραγματοποιηθεί με την εξασφάλιση προμηθειών των συγκεκριμένων μετάλλων από περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική, ή η Αφρική, ή ακόμα και από άλλες χώρες όπως η Ρωσία

Η αυξημένη εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Ένωσης για ενίσχυση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων σπάνιων γαιών όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Βιομηχανίας Αντόνιο Ταγιάνι.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης αυτής, σε πρώτη φάση, θα πραγματοποιηθεί με την εξασφάλιση προμηθειών των συγκεκριμένων μετάλλων από περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική, ή η Αφρική, ή ακόμα και από άλλες χώρες όπως η Ρωσία.

«Σε δεύτερη φάση δημιουργούμε αποθέματα ώστε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τα υλικά εντός Ευρώπης» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου Αντρέα Μαρέζι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «προσπαθούμε να βελτιώσουμε το δίκτυο πηγών μας αλλά και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την Κίνα».

Σημειώνεται ότι την ομάδα των σπανίων γαιών αποτελούν 17 χημικά στοιχεία, όπως το λανθάνιο και το νεοδύμιο. Οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, από κινητά τηλέφωνα έως υπολογιστές και υβριδικά αυτοκίνητα. Η Κίνα, η οποία υπολογίζεται ότι ελέγχει το 97% της παραγωγής σπάνιων γαιών, προχώρησε φέτος στη μείωση των εξαγωγών της κατά 10%. Έκθεση της Consumer Electronics Daily, μάλιστα, αποκαλύπτει ότι η μονοπωλιακή κατάσταση που έχει επιβάλει η Κίνα στην παραγωγή του νεοδύμιου, υλικό απαραίτητο για την κατασκευή ηχείων, έχει ενισχύσει την τιμή της σπάνιας γαίας έως και 1.000%, με αποτέλεσμα το κόστος των ηχείων να αυξάνεται κατά 10% με 20%.

Εύλογα, λοιπόν, δυτικοί προμηθευτές σπάνιων έχουν αποδυθεί σε μεγάλες προσπάθειες ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους με σκοπό την κάλυψη του κενού στην προσφορά που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση της Κίνας, για μείωση της δικής της παραγωγής.

Ως δικαιολογίες για την κινεζική απόφαση προβλήθηκαν η προφύλαξη των φυσικών πόρων της αναδυόμενης οικονομικής υπερδύναμης και η προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι οι αληθινοί λόγοι πίσω από τη μείωση των εξαγωγών είναι η στήριξη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας της Κίνας.

Εξάλλου, εικάζεται ότι η Κίνα επιδιώκει, με τον περιορισμό των εξαγωγών των σπανίων γαιών της, συνειδητά να εγκαθιδρύσει το δικό της μονοπώλιο στον κλάδο. Μάλιστα, τον Ιούλιο, η νομική επιτροπή του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου απέρριψε το κινεζικό επιχείρημα περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ η Κίνα κατέθεσε στα τέλη Αυγούστου έφεση στην παραπάνω απόφαση του ΠΟΕ.