Ξεκίνησε χθες η λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Το κόστος του αγωγού υπολογίζεται στα 7,4 δισ. ευρώ και στόχο έχει την παράκαμψη της Ουκρανίας και των άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, εχθές διοχετεύθηκαν στον αγωγό, μήκους 1.220 χιλιομέτρων, οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στα γερμανικά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου

Ξεκίνησε χθες η λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Το κόστος του αγωγού υπολογίζεται στα 7,4 δισ. ευρώ και στόχο έχει την παράκαμψη της Ουκρανίας και των άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, εχθές διοχετεύθηκαν στον αγωγό, μήκους 1.220 χιλιομέτρων, οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στα γερμανικά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Σε πρώτη φάση, ο αγωγός θα παρέχει έως και 27,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Γερμανία, αλλά και στις Γαλλία, Βρετανία, Δανία και Ολλανδία, ενώ όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, ο Nord Stream θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 55 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στον δεύτερο παράλληλο αγωγό South Stream έως το 2013, και θα τροφοδοτεί κοντά στα 26 εκατ. ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

H τελετή εγκαινίων του αγωγού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, παρουσία του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρώην Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Μετακινούμαστε με μικρά και σίγουρα βήματα μακριά από τις δεσμεύσεις των χωρών διέλευσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός. «Η ποσότητα φυσικού αερίου που θα μεταφέρει από το 2013 και έπειτα ο αγωγός θα αντιστοιχεί στη ενέργεια 11 εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας» συμπλήρωσε ο κ. Πούτιν, φωτογραφίζοντας την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα έως το 2022.

Ο αγωγός εξυπηρετεί τον στόχο της Ρωσίας για παροχή φυσικού αερίου στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες μέσω Βαλτικής, ώστε να μην εξαρτάται η διέλευσή του από την Ουκρανία και την Πολωνία, οι οποίες έχουν κατά καιρολύς προκαλέσει προβλήματα τροφοδοσίας. Η ρωσογερμανική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη το 2005. Η ρωσική Gazprom αποτελεί τον πλειοψηφικό μέτοχο στην εταιρεία διαχείρισης του Nordstream, με τις γερμανικές WIntershall και Ruhrgas, την ολλανδική N.V. Nederlandse και τη γαλλική GdF-Suez να ελέγχουν μειοψηφικά ποσοστά.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία παρέχει περίπου το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ε.Ε., εκ των οποίων το 80% μεταφέρεται μέσω των ουκρανικών αγωγών προτού φτάσει στην Ευρώπη.