Ενίσχυση της φωνής της ΕΕ στα θέματα Ενέργειας έναντι ξένων χωρών όπως η Ρωσία, προτείνει ο επίτροπος για την ενέργεια Günter Oettinger. Ωστόσο η πρόταση φαίνεται να προκαλεί μεγάλες αντιθέσεις.

Ενίσχυση της φωνής της ΕΕ στα θέματα Ενέργειας έναντι ξένων χωρών όπως η Ρωσία, προτείνει ο επίτροπος για την ενέργεια Günter Oettinger. Ωστόσο η πρόταση φαίνεται να προκαλεί μεγάλες αντιθέσεις.

Η Επιτροπή υιοθέτησε μια ανακοίνωση για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και της διεθνούς συνεργασίας, θέτοντας για πρώτα φορά μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στα ενεργειακά θέματα.

Παραμένει ασαφές εάν αυτές οι προτάσεις πολιτικής, που δεν είναι δεσμευτικές, θα γίνουν ποτέ νόμος, ωστόσο ο Επίτροπος τόνισε ότι ελπίζει οι χώρες της ΕΕ να τις στηρίξουν.

«Η Επιτροπή προτείνει σήμερα μια συνεκτική προσέγγιση στις ενεργειακές σχέσεις με τρίτες χώρες. Αυτή η ανάγκη βελτίωσης του εσωτερικού συντονισμού ώστε ΕΕ και κράτη μέλη να δρουν μαζί και να μιλούνε ενιαία φωνή», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι υπολογίζει στην Πολωνική Προεδρία της ΕΕ, σθεναρή υποστηρίκτρια μια συντονισμένης ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής έναντι της Ρωσίας, να «σπρώξει» την πρόταση.

Η στρατηγική περιλαμβάνει 43 συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των οποίων είναι:

  • Οι χώρες της ΕΕ θα μοιράζονται μεταξύ τους πληροφορίες για τις διεθνείς συμφωνίες με τρίτες χώρες στο πεδίο της ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει συμφωνίες που είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Στη βάση ανά περίπτωση, η Επιτροπή θα μπορεί να εκφράζει άποψη για τη συμβατότητα αυτών των συμφωνιών με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με τους στόχους της ΕΕ για την ασφαλή παροχή.
  • Οι ενεργειακές συμφωνίες με τρίτες χώρες θα μπορούν επίσης να διαπραγματεύονται σε επίπεδο ΕΕ όπου είναι απαραίτητο για να επιτευχθούν οι κύριοι στόχοι της ΕΕ. Παράδειγμα είναι η περίπτωση της συμφωνίας που τελεί υπό διαπραγμάτευση με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν για τον αγωγό φυσικού αερίου της Κασπίας, που ζητήθηκε συγκεκριμένη εντολή από το Συμβούλιο.
  • Η ΕΕ θα προτείνει νέα συνεργασία σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου.
  • Η ΕΕ θα προτείνει επίσης διεθνή δεσμευτικά πρότυπα για την πυρηνική ασφάλεια στις πολυμερείς συζητήσεις, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, και θα στοχεύσει στην επέκταση των αξιολογήσεων πυρηνικής ασφάλειας στις γειτονικές χώρες της ΕΕ.
  • Η πολιτική ανάπτυξης της ΕΕ θα δίνει επίσης μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση της πρόσβασης στις βιώσιμες ενέργειες για τις λιγότερο αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.