Γνωρίζατε ότι ο κρατικός δανεισμός καταγράφεται ιστορικά για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα; Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, μεταξύ άλλων και εκτός από τον Παρθενώνα, συνέλαβαν και την ιδέα του δημοσίου χρέους.
Γνωρίζατε ότι ο κρατικός δανεισμός καταγράφεται ιστορικά για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα;
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, μεταξύ άλλων και εκτός από τον Παρθενώνα, συνέλαβαν και την ιδέα του δημοσίου χρέους.

..Κατά συνέπεια, εκτός από το να «χτίζουν» ήξεραν και να «γκρεμίζουν». Το... ωραίον της υπόθεσης είναι ότι στην εν λόγω έννοια κατέληξαν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν κάτι καταστροφικό, έναν πόλεμο. Κατά συνέπεια, έπεσαν θύματα της... ευφυΐας τους (ή ίσως της ανάγκης τους, όπως άλλωστε και οι απόγονοί τους). Γράφει ο Γάλλος οικονομολόγος και τραπεζίτης Ζακ Ατταλί στο τελευταίο του βιβλίο «Παγκόσμια κατάρρευση σε 10 χρόνια;» (σ. σ. μακριά από εμάς):

«Η πρώτη περίπτωση καταγεγραμμένης δημόσιας δανειακής πράξης που γνωρίζουμε εντοπίζεται στην Ελλάδα. Τον 5ο αιώνα π. Χ., οι κυβερνώντες της Σπάρτης και πολλών άλλων συμμαχικών πόλεων - κρατών, ελλείψει χρημάτων, όταν το 431 π. Χ. ξέσπασε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, που τους έφερε αντιμέτωπους με την Αθήνα, δανείστηκαν άτοκα πόρους που δεν μπορούσαν να καταλάβουν: τις αποταμιεύσεις των ιερών της Ολυμπίας και των Δελφών, που προορίζονταν θεωρητικά για τις τελετές και τη συντήρηση των ιερών χωρών».

Αυτή ήταν μια πρώτη προσέγγιση του «θεσμού», η οποία, ωστόσο, δεν είχε ακριβώς τη μορφή του κρατικού δανείου.

Οι Αθηναίοι ήταν αυτοί στους οποίους κατοχυρώνεται και αυτή η «ανακάλυψη», καθώς, όπως σημειώνει ο Ατταλί, «στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Αθήνα, η οποία σταδιακά καταστρεφόταν από αυτό τον πόλεμο, έπρεπε κι εκείνη να δανειστεί από τους ναούς.
Eτσι, από το 426 π. Χ. έως το 422 π. Χ. οι υπεύθυνοι της πόλης συνήψαν τρία δάνεια με τους ιερείς των ναών της Αθηνάς Πολιάδος, της Αθηνάς Νίκης και της Αρτέμιδος (σ. σ. οι οποίοι, υπό μία έννοια, θα αποτελούσαν και την «τρόικα» της εποχής), έπειτα από ιερά από άλλες περιοχές (σ. σ. ως γνωστόν, ο δανεισμός φέρνει κι άλλον δανεισμό), παροτρύνοντας τον λαό να τους δανείσει τους πόρους του προσφέροντάς του σε αντάλλαγμα κάθε είδους τιμές. Ωστόσο», καταλήγει ο Ατταλί, «οι κινήσεις αυτές δεν απέτρεψαν το τέλος του Xρυσού Aιώνος της Αθήνας, εξαιτίας της καταστροφικής αυτής σύρραξης».

Ο πόλεμος τελείωσε, όπως τελείωσε, οι κακές συνήθειες όμως, όπως αυτή του κρατικού δανεισμού, δεν κόπηκαν.

Και μάλιστα, έγιναν χειρότερες, υπό την έννοια ότι οι πρόγονοί μας γρήγορα «συνέλαβαν» και την... ιδέα της αθέτησης υποχρεώσεων.

Στο ίδιο βιβλίο, λίγο παρακάτω, αναφέρεται ότι «έναν αιώνα αργότερα, 10 από τις 13 πόλεις - κράτη της ναυτικής συμμαχίας, που είχε δημιουργηθεί κατά την ένδοξη εποχή της Αθήνας, αθετούν την εξόφληση των δανείων που είχαν λάβει από το συμμαχικό ταμείο».

Και κάπως έτσι, άνοιξαν τον δρόμο για τους νεότερους...
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")