Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χθες σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο στο 1,5% το βασικό της επιτόκιο. Ο επί κεφαλής του ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ έκανε λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αναπτύξεως αναμένεται εφέτος μεταξύ 1,4% και 1,8%, με ενδιάμεση τιμή το 1,6%, έναντι 1,5-2,3% που αναμενόταν τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε χθες σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο στο 1,5% το βασικό της επιτόκιο.

Ο επί κεφαλής του ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ έκανε λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αναπτύξεως αναμένεται εφέτος μεταξύ 1,4% και 1,8%, με ενδιάμεση τιμή το 1,6%, έναντι 1,5-2,3% που αναμενόταν τον Ιούνιο. Τον επόμενο χρόνο, η ανάπτυξις αναμένεται στο 0,4-2,2%, με ενδιάμεση τιμή 1,3%, από 0,6-2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησις. Ο Τρισέ ανέφερε ότι η ανάπτυξις σημείωσε επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο και πρόσθεσε πως οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθή αισθητά. «Εκτιμούμε πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθή με μέτριους ρυθμούς, εκτεθειμένη σε ιδιαίτερα υψηλή αβεβαιότητα και αυξημένους πτωτικούς κινδύνους», δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι, σε αντίθεση με τον προηγούμενο μήνα όταν η ΕΚΤ «έβλεπε» ανοδικούς κινδύνους. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθή μεταξύ 2,5% και 2,7% το 2011, για να υποχωρήση και πάλι το 2012 στο 1,2-2,2%, με ενδιάμεση τιμή το 1,7%. Τον Ιούνιο «έβλεπε» τον πληθωρισμό στο 2,5-2,7% για το 2011 και στο 1,1-2,3% για το 2012. Επί πλέον, ο Τρισέ απέρριψε εκνευρισμένος τις επικρίσεις ενός Γερμανού πολιτικού σχετικά με τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι «δεν είναι εύκολη δουλειά» η διαχείρισις της κρίσεως χρέους.

Αρνητικές εκτιμήσεις

 

Επί πλέον, επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου διαπιστώνει και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Αφήνει δε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υφέσεως σε ορισμένα από τα πλουσιώτερα κράτη του κόσμου.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του για την πορεία των κρατών μελών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Βρεταννία και Ιταλία), ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την πορεία αναπτύξεως έως το τέλος του έτους, εκτιμώντας ακόμη και μείωση του ΑΕΠ, τουλάχιστον επί ένα τρίμηνο, για την Γερμανία και την Ιταλία.

Πλην της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ανοικοδομήσεως μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές που την έπληξαν νωρίτερα εφέτος (σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα), η ανάπτυξις στο σύνολο των υπολοίπων κρατών μελών του G7 «παρέμεινε χαμηλότερη του 1%» σε ετήσιο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο φέτος», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η δε Γερμανία αναμένεται να εμφανίση κατά το τρίτο τρίμηνο ρυθμό αναπτύξεως 2,6%, αλλά συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στις ΗΠΑ αναμένεται αύξησις του ΑΕΠ κατά 1,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους και 0,4% το τέταρτο τρίμηνο. Ο Οργανισμός θεωρεί ότι υπό το φως της οικονομικής επιβραδύνσεως που παρατηρείται, οι κυριώτερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα όφειλαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την νομισματική τους πολιτική ή όπου αυτό είναι δυνατόν να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων.

 

Ο «χρυσός κανόνας»

 

Στην Ιταλία, το υπουργικό συμβούλιο υπέγραψε χθες την συνταγματική τροπολογία για την εισαγωγή του «χρυσού κανόνα» που δεσμεύει τις κυβερνήσεις να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από το 2014. Η τροπολογία χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάση από την Βουλή και εντάσσεται στο πλαίσιο του πακέτου με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομία της Ιταλίας. Το σχέδιο εισαγωγής του «χρυσού κανόνα» είχε ανακοινωθή τον Ιούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. Σύμφωνα με την τροπολογία, θα εισαχθή άρθρο στο Σύνταγμα της χώρας που θα αναφέρη ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός σέβεται την ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων».