Ημερίδα για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο στα Χανιά από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Ημερίδα για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο στα Χανιά από το Πολυτεχνείο Κρήτης
energia.gr
Τρι, 13 Σεπτεμβρίου 2011 - 16:25
Ημερίδα με θέμα «Έρευνα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα – Προκλήσεις και Προοπτικές» διοργανώνει τοΤμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011, στο Επιμελητήριο Χανίων (Ε. Βενιζέλου 4, 4ος όροφος), με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ημερίδα με θέμα «Έρευνα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα – Προκλήσεις και Προοπτικές» διοργανώνει τοΤμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011, στο Επιμελητήριο Χανίων (Ε. Βενιζέλου 4, 4ος όροφος), με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο.

Με στόχο την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για την κάλυψη ποικίλων θεμάτων αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην εγχώρια αγορά, το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει ομιλίες, παρουσιάσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της αγοράς υδρογονανθράκων, καθώς και θεσμικών και δημοσίων φορέων. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου των Ελληνικών ΑΕΙ και ειδικότερα του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου η ανάπτυξη των υποδομών και της τεχνογνωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την έρευνα, παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων, αλλά και τη σύσταση της αντίστοιχης ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ θα ανοίξει τις εργασίες της ημερίδας παρουσιάζοντας τα σχέδια της Κυβέρνησης για την αγορά και θα αναφερθεί στις επόμενες πρωτοβουλίες και πρακτικές ενέργειες για το άνοιγμά της.

Σημειώνεται ότι κεντρικός ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον, κ. Μ. Οικονομίδης με θέμα: «Ενεργειακές Γεωπολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο». Πλέον στην ημερίδα θα συμβάλλουν με τις γνώσεις τους Έλληνες και ξένοι καθηγητές και επιστήμονες διεθνούς φήμης, ενώ ο εκπρόσωπος της μοναδικής Ελληνικής εταιρείας με δραστηριότητα και επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην εγχώρια αγορά θα παρουσιάσει το business story των κοιτασμάτων Πρίνου και Νότιας Καβάλας.

«Το θέμα της ημερίδας είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς η δραστηριότητα στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην ΝΑ Μεσόγειο κλιμακώνεται έντονα βοηθούμενη από τις πρόσφατες ανακαλύψεις τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Οι εξελίξεις αυτές δρομολογούν με την σειρά τους πλήθος ανατροπών και αλλαγών σε κάθε επίπεδο δημιουργώντας νέες προοπτικές για την αγορά, την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και την κεφαλαιοποίηση του γνωστικού μας δυναμικού.

Στην ημερίδα – μια από τις πρώτες μετά την ψήφιση του νέου ενεργειακού πολυνομοσχεδίου – θα έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε κοντά την επιστημονική κοινότητα, την αγορά και τους θεσμικούς φορείς.» τόνισε η οργανωτική επιτροπή της Ημερίδας.

Σημειώνεται τέλος ότι η γλώσσα της Ημερίδας είναι η Αγγλική.

Πληροφορίες: Αν. Καθ. Β. Χ. Κελεσίδης, τηλ: 28210-37621, [email protected]

Σχετικά με το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης (www.mred.tuc.gr) είναι ένα τμήμα που θεραπεύει σύγχρονα αντικείμενα στο περιοχή της ανίχνευσης και εντοπισμού ορυκτών πρώτων υλών, την εκμετάλλευση ρευστών (νερό-πετρέλαιο & φυσικό αέριο-γεωθερµικά ρευστά) και στερεών (γαιάνθρακες, µέταλλα, λατοµικά και βιοµηχανικά ορυκτά) καθώς και αξιοποίησής τους από την πρωτογενή παραγωγή. Επιπλέον το Τμήμα θεραπεύει αντικείμενα που δρουν υποστηρικτικά όπως γεωμηχανική, γεωδαισία, γεωφυσική, θέματα περιβάλλοντος, κ.λπ.

Το τμήμα περιλαμβάνει τρεις τομείς:

- τον Τομέα Ανίχνευσης και Εντοπισμού Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο οποίος στελεχώνεται με τα εργαστήρια Ανόργανης Γεωχηµείας, Οργανικής Γεωχηµείας και Οργανικής Πετρογραφίας, Γεωδαισίας & Πληροφορικής των Γεωεπιστηµών, Εφαρµοσµένης Γεωφυσικής, και Πετρολογίας και Οικονοµικής Γεωλογίας και τις ερευνητικές μονάδες Γεωστατιστική και Οικονομική Γεωλογία-Κοιτασματολογία Βιομηχανικών Ορυκτών.

- τον Τομέα Μεταλλευτικής Τεχνολογίας που περιλαμβάνει τα εργαστήρια Ανάλυσης Ρευστών και Πυρήνων Υπογείων Ταµιευτήρων, Εφαρµοσµένης Γεωλογίας, Μελέτης και Σχεδιασµού Εκµεταλλεύσεων, Μηχανικής Πετρωµάτων και τις ερευνητικές μονάδες Γεωλογία (Στρωματογραφία - Τεκτονική - Γεωλογία Περιβάλλοντος), Έλεγχος Ποιότητας - Υγιεινή και Ασφάλεια στην Mεταλλευτική, Τεχνική Γεωτρήσεων και Ρευστομηχανική, Χημεία και Τεχνολογία Yδρογονανθράκων, και

- τον Τομέα Εκμετάλλευσης Ορυκτών με τα εργαστήρια Γενικής και Τεχνικής Ορυκτολογίας, Εµπλουτισµού, Εξευγενισµού και Τεχνολογίας Στερεών Καυσίµων, Τεχνολογίας Κεραµικών και Υάλου και τις ερευνητικές μονάδες Μικροσκοπία Ορυκτών Πρώτων Υλών και Τεχνητών Προϊόντων, Τεχνολογίες Διαχείρισης Μεταλλευτικών και Μεταλλουργικών Αποβλήτων και Αποκατάστασης Εδαφών.

Το τμήμα στελεχώνεται από 20 περίπου καθηγητές όλων των βαθμίδων και από 20 περίπου επιστημονικούς συνεργάτες. Το τμήμα δέχεται περί τους 80 φοιτητές κάθε χρόνο και κάθε φοιτητές πρέπει να εξεταστεί επιτυχώς σε 60 μαθήματα και την διπλωματική του εργασία για να λάβει το διπλωμά του.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί που αποφοιτούν από το τμήμα εγγράφονται στο ΤΕΕ και έχουν άριστες επαγγελματικές προοπτικές καθώς ο κλάδος των ορυκτών πρώτων υλών θα είναι πάντα επίκαιρος και αποτελεί την βάση της ανάπτυξης του σύγχρονου πολιτισμού. Ήδη πολλοί απόφοιτοι στελεχώνουν την ελληνική και διεθνή βιομηχανία ενώ άλλοι είναι στη φάση μετεκπαίδευσης.

Τέλος τα μέλη του τμήματος είναι εξαιρετικά δραστήρια στον ερευνητικό τομέα και εκπονούν σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων κάθε χρόνο τόσο στην περιοχή της βασικής έρευνας όσο και στην περιοχή της εφαρμοσμένης έρευνας.

Όσον αφορά την ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων, το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Μηχ.Ο.Π.) του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει τη μεγαλύτερη συγκροτημένη ομάδα στην Ελλάδα που ασχολείται ενεργά στην έρευνα και εκπαίδευση σε αντικείμενα ανεύρεσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων με αξιόλογη εμπειρία στον διεθνή χώρο. Αναλυτικότερα καλύπτει τους τομείς αναζήτησης με γεωφυσικές μεθόδους (Καθηγ. Αντ. Βαφείδης), τεχνικής γεωτρήσεων (Αν. Καθηγ. Β. Κελεσίδης), Μηχανικής Πετρελαίου και Εκμετάλλευσης Ταμιευτήρων (Καθηγ. Ν. Βαρότσης) και Γεωχημεία Πετρελαίου, Ανάλυση Πετρελαιοειδών και ταυτοποίηση πετρελαϊκών ρύπων στο περιβάλλον (Αν. Καθηγ. Ν. Πασαδάκης). 

Επιπρόσθετα, το τμήμα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα υποστηρικτικά ερευνητικά εργαστήρια Βραχομηχανικής, Θραυστομηχανικής, Πετρολογίας και Γεωστατιστικής. Το Τμήμα Μηχ. Ο.Π. συνεργάστηκε και συνεργάζεται σε έργα έρευνας, ανάπτυξης και εφαρμογής αλλά και σε παροχή εξειδικευμένων συμβουλών με τις εταιρείες Schlumberger, Καβάλα Οιλ, την Statoil, Norsk Hydro, MOL, ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, Cyclon Hellas, κλπ. Έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας και ήδη συνεργάζεται με το Petroleum Engineering Department του Πανεπιστήμιου Stavanger της Νορβηγίας σε θέματα που σχετίζονται με την εκμετάλλευση υδρογανθράκων και συνεργάζεται ερευνητικά με τα Heriot-Watt University, Robert Gordon University, University of Houston καθώς και με το ινστιτούτο πετρελαίου του Canadian Geological Survey.