Δυσαρεστημένη, η Ουκρανία από την ρωσική απροθυμία να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου, επεσήμανε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι στρέφεται στις εισαγωγές από το Τουρκμενιστάν. Τη Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Viktor Yanukovich κατέφθασε στο Τουρκμενιστάν, από όπου μέχρι το 2003 η Ουκρανία εισήγαγε φυσικό αέριο. Από τότε μέχρι και τη συμφωνία του 2009 με τη Μόσχα, η προμήθεια φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν γινόταν με μεσάζοντες.

Δυσαρεστημένη, η Ουκρανία από την ρωσική απροθυμία να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου, επεσήμανε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι στρέφεται στις εισαγωγές από το Τουρκμενιστάν. Τη Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Viktor Yanukovich κατέφθασε στο Τουρκμενιστάν, από όπου μέχρι το 2003 η Ουκρανία εισήγαγε φυσικό αέριο. Από τότε μέχρι και τη συμφωνία του 2009 με τη Μόσχα, η προμήθεια φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν γινόταν με μεσάζοντες.

«Είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας να επαναλάβει την συνεργασία σε όλες τις κλίμακες στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Ashgabat μετά από συνομιλία με τον ομόλογό του Kurbanguly Berdymukhamedov.

«Θα δουλέψουμε πιο ενεργά πάνω στον προσδιορισμό των στόχων μας και σε συγκεκριμένα έργα, όπως επίσης και στους τρόπους εφαρμογής τους, περιλαμβάνοντας τους γείτονες, μέσω των οποίων μεταφέρονται οι ενεργειακές προμήθειες», είπε ο Yanukovich χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το Τουρκμενιστάν είναι η τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε αποθέματα φυσικού αερίου και ο πρόεδρός του τόνισε: «Έχουμε στη διάθεσή μας ό, τι χρειάζεται για να φέρουμε τη συνεργασία μας σε νέα επίπεδα», υπογράμμισε χωρίς επίσης να αναφέρει λεπτομέρειες.

Εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Ουκρανία, η οποία αγοράζει μέχρι και το 60% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, είναι αναγκασμένη να εισάγει φυσικό αέριο μέσω του ρωσικού δικτύου αγωγών της μονοπωλιακής Gazprom.

Πέρα από την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Ουρανία το μεταφέρει επίσης στην Ευρώπη, ενώ οι διαμάχες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχουν αρχίσει να αναπολούν μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος όπου διεκόπη η παροχή φυσικού αερίου κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το Τουρκμενιστάν, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλλά και εξαγωγέα φυσικού αερίου στην Κεντρική Ασία, από την πλευρά του θέλει να μειώσει την εξάρτησή του από τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Ρωσία, οι οποίες μειώθηκαν κατακόρυφα του 2009 εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τον Απρίλιο του 2009, η Gazprom διέκοψε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν μέχρι τις αρχές του 2010 μετά από έκρηξη σε αγωγό.

Η Ashgabat έχει φιλοδοξίες να τριπλασιάσει την παραγωγή φυσικού αερίου στα 230δις κυβικά μέτρα μέχρι το 2030 και να εξάγει 180δις κυβικά μέτρα, κατασκευάζοντας εναλλακτικούς διαδρόμους για την εξαγωγή του φυσικού αερίου.

Η ΕΕ είπε τη Δευτέρα ότι συμφωνία να διαπραγματευτεί συνθήκη με το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν προκειμένου να εισάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Κασπίας.

Ο προτεινόμενος αγωγός, μέρος του σχεδιαζόμενου Νοτίου Διαδρόμου, αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις εξαγωγές και να παρακάμψει την Ρωσία, το Τουρκμενιστάν έχει αυξήσει τις παροχές στο Ιράν, ξεκίνησε αγωγό προς την Κίνα ενώ σημείωσε πρόοδο στο σχεδιαζόμενο αγωγό TAPI, που στοχεύει να φθάσει στο Πακιστάν και εν συνεχεία στην Ινδία μέσω του Αφγανιστάν.