Θετικός ο Σόλων Κασσίνης σε μια Στρατιωτική Συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου για την Προστασία του Οικοπέδου 12

Θετικός ο Σόλων Κασσίνης σε μια Στρατιωτική Συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου για την Προστασία του Οικοπέδου 12
energia.gr
Τετ, 14 Σεπτεμβρίου 2011 - 18:10
Σε συνέντευξή του για την ισραηλινή Globes, ο Σόλων Κασσίνης, διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, προχώρησε σε βαρυσήμαντες δηλώσεις σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στο Οικόπεδο 12, την συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά και τις απειλές που δέχεται η Λευκωσία από την Άγκυρα. Πρότεινε στο Ισραήλ να αναλάβει την προστασία των κυπριακών γεωτρήσεων στα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στην Άγκυρα

Σε συνέντευξή του για την ισραηλινή Globes, ο Σόλων Κασσίνης, διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, προχώρησε σε βαρυσήμαντες δηλώσεις σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στο Οικόπεδο 12, την συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά και τις απειλές που δέχεται η Λευκωσία από την Άγκυρα. Πρότεινε στο Ισραήλ να αναλάβει την προστασία των κυπριακών γεωτρήσεων στα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Η Πρόοδος των Ερευνών

Ο ίδιος δήλωσε ότι όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες στο Οικόπεδο 12, θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί για αντίστοιχες προσπάθειες και στις υπόλοιπες 11 ζώνες που έχει διαχωρίσει η κυβέρνηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η συνολική τους έκταση αγγίζει τα 45.000 τ.χμ., μέρος της οποίας βρίσκεται στη Λεκάνη Λεβάντε, την οποία μοιράζεται η Κύπρος με το Ισραήλ, αλλά και στη Λεκάνη του Δέλτα του Νείλου, την οποία μοιράζεται με την Αίγυπτο. Ο κ. Κασσίνης υπενθύμισε τις εκτιμήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας ( USGS), ότι στην Λεκάνη Λεβάντε υπάρχουν 122 τρις κ.π. φυσικού αερίου, ενώ στην περίπτωση της δεύτερης 233 τρις κ.π. μη επιβεβαιωμένων αποθεμάτων. Επιπλέον, ο κ. Κασσίνης σημείωσε ότι δεν αναμένει να ανακαλυφθεί πετρέλαιο στο κοίτασμα Λεβιάθαν, αλλά θεωρεί πιθανή την ύπαρξή του γενικότερα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόταση Στρατιωτικής Συνεργασίας

Για πρώτη φορά, ο κ. Κασσίνης πρότεινε στους Ισραηλινούς να σκεφτούν την πιθανότητα κοινής φύλαξης των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών. Δήλωσε σχετικά :

«Δεν είναι η αρμοδιότητά μου, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, εσείς προστατεύετε το κοίτασμα Λεβιάθαν με τα πλοία και τα υποβρύχιά σας. Γιατί να μην το κάνετε και για το Οικόπεδο 12, το οποίο απέχει μόνο 33 χιλιόμετρα;»

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας, σημείωσε τα εξής:

«Δεν έχουν επιλογή εκτός από το να δεχτούν το διεθνές δίκαιο. Είναι μια χώρα που συμπεριφέρεται με οξύμωρο τρόπο. Θέλει να εισέλθει στην Ε.Ε, αλλά δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες και το νόμο. Αυτή δεν είναι υγιής συμπεριφορά. Δεν θεωρώ ότι οι Τούρκοι θα πραγματοποιήσουν τις απειλές τους. Ξέρω ότι προσπαθούν να εκφοβίσουν τους επενδυτές και να ασκήσουν προσωπική πίεση. Επίσης, η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές αερίου, λόγω της θέσης της και του ρόλου της ως ενδιάμεσου σταθμού για τον αγωγό Nabucco».

Διεθνές Ενδιαφέρον για τις Έρευνες

Ακόμη ένα έκδηλο στοιχείο για τις επιτυχημένες επιλογές της Λευκωσίας είναι το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει μεγάλες ξένες πετρελαϊκές για συμμετοχή στις έρευνες. Ο κ. Κασσίνης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει δεχτεί προτάσεις από την Total και τη Chevron, ενώ θερμό ενδιαφέρον έχει δείξει και η νορβηγική πλευρά με την Statoil.