Σύσκεψη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ψευδοκράτους θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, με στόχο να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της γείτονος. Στόχος της σύσκεψης είναι να δοθεί σαφές μήνυμα αντίθεσης στις έρευνες για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συμφωνίες της τελευταίας με το Ισραήλ, καθορίζει σήμερα η Τουρκία

Σύσκεψη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ψευδοκράτους θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, με στόχο να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της γείτονος. Στόχος της σύσκεψης είναι να δοθεί σαφές μήνυμα αντίθεσης στις έρευνες για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συμφωνίες της τελευταίας με το Ισραήλ, καθορίζει σήμερα η Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εμποδίσει τις έρευνες, διότι θεωρεί πως ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει από κοινού σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ήδη βρίσκονται στην τουρκική πρωτεύουσα, για συμμετάσχουν στη σημερινή σύσκεψη, ο λεγόμενος «Υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Αϊτούγ Πλουμέρ, καθώς και ο Κουτρέτ Οζερσάϊ, Σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Παράνομη επίσκεψη, εξάλλου, πραγματοποιεί από εχθές ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάϊ, που έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «οι μονομερείς πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, και οι έρευνες για την άντληση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μπεσίρ Αταλάϊ τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να απέχουν από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη λύση του Κυπριακού. «Προϋπόθεση για τη λύση είναι η εποικοδομητική στάση των Ελληνοκυπρίων, και δεν μπορεί να υπάρξει λύση όσο συνεχίζεται η άδικη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» υποστήριξε.

Προανήγγειλε, εξάλλου, την ολοκλήρωση μεταφοράς πόσιμου νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα έως το 2014, ενώ ανέφερε ότι ήδη σχεδιάζονται και άλλα έργα υποδομής.