Λίγο πριν ξεκινήσει το Ecofin της Πολωνίας την Παρασκευή, απόρρητη έκθεση ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας πιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη, που μπορεί μάλιστα να λάβει διαστάσεις συστημικής κρίσης. Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει την έκθεση της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της Ε.Ε., βάσει της οποίας ο κίνδυνος εξαπλώνεται καθώς η κρίση χρέους της ευρωζώνης διαχέεται στις τράπεζες και στο χρηματοοικονομικό σύστημα
Λίγο πριν ξεκινήσει το Ecofin της Πολωνίας την Παρασκευή, απόρρητη έκθεση ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας πιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη, που μπορεί μάλιστα να λάβει διαστάσεις συστημικής κρίσης.

Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει την έκθεση της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της Ε.Ε., βάσει της οποίας ο κίνδυνος εξαπλώνεται καθώς η κρίση χρέους της ευρωζώνης διαχέεται στις τράπεζες και στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι εντάσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν και αυξήθηκε ο κίνδυνος για τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος μετάδοσης διαχέεται σε άλλες αγορές και άλλες χώρες και η κρίση γίνεται πιο συστημική», αναφέρει η έκθεση.

Η συγκεκριμένη επιτροπή είναι ένα θεσμικό όργανο με μεγάλη επιρροή στη λήψη αποφάσεων. Και τώρα υιοθετεί πλήρως τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πριν από μερικές εβδομάδες προκάλεσαν έντονες ευρωπαϊκές αντιδράσεις.

Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει «κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο λόγω του δημόσιου χρέους, της τραπεζικής χρηματοδότησης και της αρνητικής ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση και συμπληρώνει: «Προτείνεται περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών», όπως ακριβώς είχε δηλώσει και η κ.Christine Lagarde.

(από www.euro2day.gr, 15/09/2011)