Αρχές Οκτωβρίου ο Διαγωνισμός για τις 3 Νέες ΕΠΑ - Στα 150 Εκ. οι Επενδύσεις

Αρχές Οκτωβρίου ο Διαγωνισμός για τις 3 Νέες ΕΠΑ - Στα 150 Εκ. οι Επενδύσεις
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Δευ, 19 Σεπτεμβρίου 2011 - 11:42
Στις αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί για τις 3 νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου, οι οποίες θα διανέμουν φυσικό αέριο στην Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την προκήρυξη του διαγωνισμού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ το μοντέλο λειτουργίας των νέων ΕΠΑ που προτείνει το Υπουργείο ΠΕΚΑ, διαφέρει σημαντικά από αυτό που ισχύει για τις λειτουργούσες ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Στις αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί για τις 3 νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου, οι οποίες θα διανέμουν φυσικό αέριο στην Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την προκήρυξη του διαγωνισμού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ το μοντέλο λειτουργίας των νέων ΕΠΑ που προτείνει το Υπουργείο ΠΕΚΑ, διαφέρει σημαντικά από αυτό που ισχύει για τις λειτουργούσες ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτής θα μπορεί να ελέγχει ποσοστό μέχρι και 51% στις νέες εταιρείες, με το υπόλοιπο ποσοστό να ελέγχεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (στις λειτουργούσες ΕΠΑ ισχύει το αντίθετο). Επίσης, ο χρόνος του αποκλειστικού δικαιώματος που θα έχουν οι νέες ΕΠΑ, περιορίζεται σε 10 έτη για την Στερεά Ελλάδα και Εύβοια και 20 έτη για τις ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το χρόνο να υπολογίζεται από την έναρξη της προμήθειας φυσικού αερίου.

Για την αξιολόγηση των προσφορών, θα ληφθεί ιδιαίτερα υπ΄ όψιν το ύψος της οικονομικής προσφοράς, το οποίο θα έχει βαρύτητα 80%, ενώ αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου θα έχει βαρύτητα 20%.

Για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στην τελική φάση του διαγωνισμού, ορίζονται κριτήρια, όπως η τουλάχιστον πενταετής ενασχόληση του υποψήφιου σε δραστηριότητες κατασκευής, ανάπτυξης, λειτουργίας, διαχείρισης συστημάτων διανομής φυσικού αερίου, της προμήθειας φυσικού αερίου και της πώλησης σε ένα ελάχιστο αριθμό καταναλωτών.

Ακόμη οι νέες ΕΠΑ αποδεσμεύονται μερικώς από την υποχρέωση να αγοράζουν όλες τις ποσότητες φυσικού αερίου αποκλειστικά από την ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται να εισάγονται έως 165.000.000 κ.μ. το χρόνο από την Ε.Π.Α Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, 130.000.000 κ.μ. από την Ε.Π.Α Κεντρικής Μακεδονίας και 115.000.000 κ.μ. από την Ε.Π.Α Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο ΠΕΚΑ, το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί αρχικά σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις της περιοχής που καλύπτει κάθε νέα ΕΠΑ. Μέχρι το 2020 προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 375 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης, 1560 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης, ενώ το βασικό επενδυτικό πρόγραμμα των τριών νέων ΕΠΑ την περίοδο 2012-2015 αναμένεται να φθάσει τα 150 εκ. ευρώ.

Με τη διείσδυση του φυσικού αερίου στις νέες περιφέρειες, εκτιμάται οτι θα τροφοδοτούνται περίπου 1.800.000 κάτοικοι, θα αντικατασταθούν περίπου 500.000 τόνοι πετρελαίου σε ετήσια βάση, ενώ η κατασκευή των δικτύων και η λιανική πώληση του φυσικού αερίου προβλέπεται να δημιουργήσει σταδιακά έως και 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ως προς το ενδιαφέρον επενδυτών για συμμετοχή στις νέες ΕΠΑ, μέχρι στιγμής ανεπισήμως έχουν ενδιαφερθεί οι μέτοχοι των 3 ΕΠΑ, δηλαδή Shell και Italgaz (ENI), αφού οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται, (Αττική, Βόλος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη), βρίσκονται σε συνάφεια με τις περιοχές των νέων ΕΠΑ.

Ωστόσο δεν αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων εταιρειών, κυρίως utilities multi utilities, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της απελευθερωμένης αγοράς στον ηλεκτρισμό, τις τηλεπικοινωνίες κλπ.

(Euro2day, 19/9/2011)