Για την μεθεπόμενη χειμερινή σεζόν, δηλαδή για τον Οκτώβριο του 2012 φαίνεται ότι μετατίθεται η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, προς ...ανακούφιση και της αγοράς καυσίμων, η οποία προέβλεπε νέα δραματική πτώση της κατανάλωσης, εφόσον το μέτρο ίσχυε από φέτος. Από την άλλη, ζυμώσεις για την άρση της επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο οι όποιες σκέψεις για αλλαγές προσκρούουν στον φόβο της Τρόικας

Για την μεθεπόμενη χειμερινή σεζόν, δηλαδή για τον Οκτώβριο του 2012 φαίνεται ότι μετατίθεται η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, προς ...ανακούφιση και της αγοράς καυσίμων, η οποία προέβλεπε νέα δραματική πτώση της κατανάλωσης, εφόσον το μέτρο ίσχυε από φέτος. Από την άλλη, ζυμώσεις για την άρση της επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο οι όποιες σκέψεις για αλλαγές προσκρούουν στον φόβο της Τρόικας, καθώς πρόκειται για μέτρο ψηφισμένο, το δημοσιονομικο αποτέλεσμα του οποίου δύσκολα αντικαθίσταται σε μία οικονομία με τόσο μεγάλη ύφεση.

 

Έντονος ήταν, όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο προβληματισμός αρκετών συμμετεχόντων στη χτεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ως προς το ενδεχόμενο εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Καταάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης προς εκείνον που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης.

 

Η διατήρηση της προνομιακής χρέωσης των καταναλωτών για τις χειμερινές περιόδους θεωρείται ως μία από τις τελευταίες φοροαπαλλαγές με τόσο σαφή κοινωνικό χαρακτήρα. Το δε πολιτικό κόστος της κατάργησής της ήταν αυτό που μέτρης, τελικώς, ώστε, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, το μέτρο να παραπέμπεται στον Οκτώβριο του 2012.

 

Βεβαίως από τις 15 Οκτωβρίου, με την έναρξη της φετινής χειμερινής περιόδου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διακινείται με αυξημένο κατά 4 λεπτά ανά λίτρο ΕΦΚ στη βάση σχετικής ρύθμισης που έχει ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο. Ωστόσο, το σοκ από αυτήν την αναπροσαρμογή είναι κατά πολύ μικρότερο από μία υπερδεκαπλάσια επιβάρυνση που θα έφερνε η εξίσωση.

 

Η εξέλιξη, πέραν από τους καταναλωτές, ανακουφίζει σε έναν βαθμό και την εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, η οποία αντιμετωπίζει πτώση της ζήτησης κατά διψήφιο ποσοστό σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Σε ό,τι, πάντως, αφορά τον ΕΦΚ που ισχύει ήδη από 1ης Σεπτεμβρίου, οι ζυμώσεις, με φόντο τις αντιδράσεις του συνόλου των εμπλεκόμενων στην αγορά – πλην, βεβαίως, των εισαγωγέων – είναι έντονες, καθώς και η πρόταση του ΥΠΕΚΑ προς το υπουργείο Οικονομικών κινείται στη λογική της αντικατάστασης του φόρου από άλλα μέτρα, “ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος”, όπως είναι η έκφραση ...της μόδας.

 

Ωστόσο, οι όποιες εξελίξεις προσκρούουν στον φόβο της Τρόικας, οι ελεγκτές της οποίας θεωρούν ότι στην παρούσα υφεσιακή φάση στην οποία βρίσκεται – και θα βρίσκεται, βάσει της τελευταίας πρόβλεψης του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης στο -2,2% για του χρόνου - η ελληνική οικονομία είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί παρέμβαση ή παρεμβάσεις που να αποδώσουν τα περίπου 150 εκατ. ευρώ τα οποία στοχεύει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.