Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ αντιμετωπίστηκε με ειρωνική αλαζονεία από το Σόιμπλε την περασμένη βδομάδα στο Βρότσλαβ της Πολωνίας: Βάλτε τάξη στο σπίτι σας πριν δώσετε συμβουλές στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, ήταν η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ αντιμετωπίστηκε με ειρωνική αλαζονεία από το Σόιμπλε την περασμένη βδομάδα στο Βρότσλαβ της Πολωνίας: Βάλτε τάξη στο σπίτι σας πριν δώσετε συμβουλές στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, ήταν η απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στον Αμερικανό ομόλογό του.

Η διαμάχη μόλις έχει αρχίσει, με πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης τη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον της Ομάδας του G20 και του ΔΝΤ, με πρώτο αποδέκτη των πιέσεων τον προεδρεύοντα της Ομάδας Σαρκοζί, ο οποίος πιέζεται διπλά να εγκαταλείψει την πλήρη ευθυγράμμισή του με το Βερολίνο:

Πρώτα από τον Ομπάμα, στην προχθεσινή τους συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο, να διαβεβαιώνει ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση και θα στηρίξει την Ελλάδα, όπως δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας στο Reuters.

Κατά δεύτερο λόγο, ο Σαρκοζί πιέζεται ως προεδρεύων του G20 από ηγέτες επτά χωρών που του έστειλαν κοινή επιστολή η οποία, επί της ουσίας, είναι ένα σκληρό κατηγορητήριο για την ακαμψία της Γερμανίας. Πρόκειται για τους ηγέτες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ινδονησίας, της Βρετανίας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Κορέας, που έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παράταση της σημερινής ακινησίας και απραξίας στην Ευρωζώνη, πολύ δε περισσότερο να παρακολουθεί ως θεατής τη σύνταξη σεναρίων για ελεγχόμενες χρεοκοπίες δημοσιονομικά προβληματικών χωρών. Η πολιτική σας συνιστά συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία είναι το μήνυμα.

Μειοψηφία στην Ευρωζώνη με μόνους ουσιαστικούς συμμάχους τη Φινλανδία, την Αυστρία και την Ολλανδία, έχοντας θέσει σε ομηρεία τον περιδεή Σαρκοζί, η Γερμανία διαπιστώνει ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια αντιγερμανική συσπείρωση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή όλοι οι δείκτες πιστοποιούν ότι η πολυδιαφημισμένη ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας αποσαθρώνεται καθώς το Βερολίνο βλέπει τις εξαγωγές του να μειώνονται ως άμεση συνέπεια των περιοριστικών πολιτικών που το ίδιο έχει επιβάλει στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης!

Ευρωπαϊκή και παγκόσμια απομόνωση αλλά και παλινδρόμηση στην ύφεση με φόντο μια πολιτική κρίση που η παράτασή της σημαίνει ακυβερνησία: Πριν καν κλείσουν δύο χρόνια από το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων, η Μέρκελ κατόρθωσε να γκρεμίσει τις δύο στρατηγικής βαρύτητας σταθερές της μεταπολεμικής εξωτερικής πολιτικής της Δυτικής και στη συνέχεια της Ενιαίας Γερμανίας, τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ανεπιφύλακτη στήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Μέσα σε δύο χρόνια κατόρθωσε να ολοκληρώσει την παλινδρόμηση στην απομόνωση για την οποία οι διάδοχοι του Μπίσμαρκ μετά το 1890 χρειάστηκαν πάνω από μία δεκαετία.

Προχθές μόλις το ΔΝΤ, στη φθινοπωρινή του έκθεση, προειδοποίησε ότι οι περιοριστικές πολιτικές οδηγούν σε παγκόσμια ύφεση, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς το Βερολίνο.

Οι μουτζαχεντίν της ενάρετης οικονομίας δεν κάμπτονται εύκολα: Σε έκθεση της ΕΚΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και συνυπογράφεται από τον αποχωρούντα επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, η απάντηση είναι μία πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, και πιο αυστηρές και αυτόματες κυρώσεις για τους παραβάτες!

Δεν έμαθαν τίποτε, δεν κατάλαβαν τίποτε είχε αποφανθεί ο Ταλεϊράνδος λίγους μήνες μετά την παλινόρθωση της δυναστείας των Βουρβόνων στη Γαλλία το 1814...

Πανίσχυρη και μόνη...
Μειοψηφία στην Ευρωζώνη με μόνους ουσιαστικούς συμμάχους τη Φινλανδία, την Αυστρία και την Ολλανδία, έχοντας θέσει σε ομηρεία τον περιδεή Σαρκοζί, η Γερμανία διαπιστώνει ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια αντιγερμανική συσπείρωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή, όλοι οι δείκτες πιστοποιούν ότι η πολυδιαφημισμένη ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας αποσαθρώνεται καθώς το Βερολίνο βλέπει τις εξαγωγές του να μειώνονται ως άμεση συνέπεια των περιοριστικών πολιτικών που το ίδιο έχει επιβάλει στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης!

(από την εφημερίδα "Ημερησία")