Πολωνός Υπουργός Θέλει και τις Χώρες της Βόρειας Αφρικής στην Ενεργειακή Στρατηγική της ΕΕ

Πολωνός Υπουργός Θέλει και τις Χώρες της Βόρειας Αφρικής στην Ενεργειακή Στρατηγική της ΕΕ
energia.gr
Δευ, 26 Σεπτεμβρίου 2011 - 16:02
Η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια δεν εξαρτάται μόνο από επενδύσεις, αλλά θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της και τις γειτονικές χώρες, όπως χώρες στην Βόρειο Αφρική, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Πολωνός Υπουργός Οικονομικών, Waldemar Pawlak, σε συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα Der Wirtschaftsblatt, όπως αναφέρει το DowJones Newswire. Οι δηλώσεις Pawlak εντάσσονται στην γενικότερη στάση της Πολωνίας, η οποία θα επιθυμούσε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια δεν εξαρτάται μόνο από επενδύσεις, αλλά θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της και τις γειτονικές χώρες, όπως χώρες στην Βόρειο Αφρική, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Πολωνός Υπουργός Οικονομικών, Waldemar Pawlak, σε συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα Der Wirtschaftsblatt, όπως αναφέρει το DowJones Newswire. Οι δηλώσεις Pawlak εντάσσονται στην γενικότερη στάση της Πολωνίας, η οποία θα επιθυμούσε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία.

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης «περιλαμβάνει κάποιες φορές απλές λύσεις, όπως την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να επιβάλλεται οι αγωγοί να λειτουργούν και με αντίθετη ροή [δλδ. να μεταφέρουν φυσικό αέριο ή πετρέλαιο και προς τις δύο κατευθύνσεις]», δήλωσε ο Πολωνός Υπουργός.

Η σημασία του φυσικού αερίου πρόκειται επίσης να αυξηθεί και μαζί με αυτήν και η σημασία των οδών μεταφοράς, συμπλήρωσε. Όσον αφορά τα πρότζεκτ που δημιουργούν οδούς μεταφοράς είναι καλύτερο να μην έχει την πρωτοβουλία μόνο μία χώρα, συμπλήρωσε ο κ. Pawlak. Π.χ. ο Ναμπούκο, ένα κοινό πρότζεκτ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, περιλαμβάνει πολλούς εταίρους, αλλά κανείς «δεν δίνει τον τόνο», όπως συμβαίνει π.χ. στον Nord Stream και στον South Stream.

Ο κ. Pawlak, μάλιστα, χρησιμοποίησε μία παροιμία αντίστοιχη της οποίας στα ελληνικά είναι το γνωστό: «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει…»