Υπέρ της ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ψήφισε σήμερα η γερμανική Βουλή, με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές. Με την απόφαση αυτή, η Γερμανία θα κληθεί πλέον να συνεισφέρει εμπράκτως 211 δις ευρώ, από τα 440 δις του Ταμείου, με τη μορφή εγγυήσεων.

Υπέρ της ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ψήφισε σήμερα η γερμανική Βουλή, με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές. Με την απόφαση αυτή, η Γερμανία θα κληθεί πλέον να συνεισφέρει εμπράκτως 211 δις ευρώ, από τα 440 δις του Ταμείου, με τη μορφή εγγυήσεων. Παράλληλα, η υπερψήφιση αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και να σταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές αγορές.

Την έγκριση του νομοσχεδίου χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν η Άγγελα Μέρκελ έλαβε αρκετές ψήφους υπέρ του σχεδίου από τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού, προκειμένου να αποδυναμωθούν οι «αντάρτες» που είναι εναντίον της χρηματοδότησης των πακέτων στήριξης χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της ψηφοφορίας, 315 βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού CDU/CSU/FDP, περισσότεροι του αναμενομένου, ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης των διαθεσίμων κεφαλαίων και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, η Μέρκελ ξεπέρασε έναν ύφαλο και θα είναι σε θέση να συνεχίσει την οικονομική της πολιτική δίχως εσωτερικά προβλήματα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμήσεις έφεραν στους 30-40 τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που είχαν την πρόθεση να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Όμως η Άγγελα Μέρκελ κατόρθωσε να επιτύχει συσπείρωση στις τάξεις του συνασπισμού, που οδήγησε στην διαμόρφωση συντριπτικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τις ερχόμενες εβδομάδες η κάτω Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και το 2012 τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ο οποίος θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2013.