Στη μετεγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων της Βορείου Ελλάδος προς γειτονικές χώρες και σε ορισμένες, ακραίες, περιπτώσεις ακόμη και στην αναστολή λειτουργίας εργοστασίων, απειλεί να οδηγήσει η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στη μετεγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων της Βορείου Ελλάδος προς γειτονικές χώρες και σε ορισμένες, ακραίες, περιπτώσεις ακόμη και στην αναστολή λειτουργίας εργοστασίων, απειλεί να οδηγήσει η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, από την 1η Σεπτεμβρίου. Η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στο καύσιμο αφορά, επίσης, και την οικιακή κατανάλωση, βάζοντας «φωτιά» στον ετήσιο προϋπολογισμό των νοικοκυριών, ενώ δημιουργεί σοβαρό ενδεχόμενο για μείωση της προσδοκώμενης κατανάλωσης αερίου, ενόψει του νέου θερμικού έτους, «φρενάροντας» έτσι και τις επενδύσεις στον κλάδο. Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στο βιομηχανικό τομέα από την εφαρμογή του μέτρου έχει «κρούσει» (ήδη, με την ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργείου), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, που προειδοποίησε, ανεπιτυχώς, για τα προβλήματα που θα προκύψουν, μια και το πλεονέκτημα που είχε αποκτηθεί με τη χρήση του φυσικού αερίου, έναντι του μαζούτ, πλέον εξανεμίζεται.

«Είναι ό,τι χειρότερο σε αυτή την περίοδο για την ελληνική βιομηχανία να επιβάλλεται ένας ακόμη φόρος και μάλιστα στο δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία», τόνισε στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νικόλαος Πέντζος. Ο ίδιος υποστήριξε πως «οι αντοχές είναι πλέον μηδενικές», θυμίζοντας ότι τα στοιχεία των ισολογισμών δείχνουν πως οι επιχειρήσεις της περιοχής λειτουργούν με μεγάλη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους και ελάχιστες είναι αυτές που έχουν κέρδη.

«Κάποιοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και ίσως υποχρεωθούν τελικά να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πέντζος και αποκαλύπτει πως ιδιοκτήτης μεγάλης βιομηχανίας από την περιοχή, μέλος του ΣΒΒΕ, του εκμυστηρεύτηκε, μετά την εφαρμογή του μέτρου, πως σκέφτεται «να πάω στη Βουλγαρία για να ησυχάσω». Και απ' ό,τι φαίνεται πιθανότατα δεν είναι ο μόνος.

Το βαρύ κλίμα στην τοπική βιομηχανία εξαιτίας της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, επιβεβαιώνει επίσης ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε.

«Υπάρχουν κάποιες προφορικές προειδοποιήσεις, οι οποίες είναι πολύ σοβαρές, ότι πολλές βιομηχανίες σχεδιάζουν διάφορες κινήσεις, προσπαθώντας να βρουν ισορροπία στις παρούσες συνθήκες της οικονομίας», παραδέχεται ο κ. Gadiel Toaff κι εκφράζει την εκτίμηση ότι στη βιομηχανία η επίπτωση θα είναι πολύ μεγάλη.

«Μιλάμε για 6 λεπτά ανά κυβικό μέτρο κατανάλωσης. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο έρχεται να προστεθεί μαζί με τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, σε αυτά που ήδη αντιμετωπίζει ο βιομηχανικός κλάδος», είπε και συμπλήρωσε ότι «το πακέτο ίσως να οδηγήσει σε κλείσιμο κάποιων βιομηχανικών μονάδων ή στη μεταφορά τους εκτός Ελλάδας».

Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι η βιομηχανική κατανάλωση αντιστοιχεί στο 37% - 38% των συνολικών όγκων που πωλεί η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, μια πρόσθετη αρνητική εξέλιξη θα είναι η μείωση των όγκων φυσικού αερίου, που θα απορροφήσει η αγορά.

Οικιακή κατανάλωση 

Εκτός από τη βιομηχανία, ωστόσο, το μέτρο του ειδικού φόρου πλήττει και την αστική κατανάλωση.

Η επίπτωση ανά νοικοκυριό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης φθάνει τα 47 - 50 ευρώ το χρόνο.

Η εταιρεία αερίου, πάντως, θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τέτοια τιμολογιακή πολιτική, ώστε έναντι του πετρελαίου θέρμανσης να υπάρχει ένα όφελος της τάξης του 20%-22%.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")