«Ανέφικτο» χαρακτηρίζει τον κανονισμό της ΕΕ για μια κοινή Ευρωπαϊκή προσέγγιση αερίου σχιστόλιθου, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Πολωνία, τη χώρα που θεωρείται ότι εδώ και καιρό προωθεί μια τέτοια κοινή πολιτική.

«Ανέφικτο» χαρακτηρίζει τον κανονισμό της ΕΕ για μια κοινή Ευρωπαϊκή προσέγγιση αερίου σχιστόλιθου, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Πολωνία, τη χώρα που θεωρείται ότι εδώ και καιρό προωθεί μια τέτοια κοινή πολιτική.

Ακριβώς πριν από την προεδρία της, η Πολωνία είχε πιέσει για να γίνει το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο « ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο». Αλλά η Βαρσοβία θα προτιμούσε προφανώς στην παρούσα φάση να εγκαταλείψουν οι Βρυξέλλες τα σχέδια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Η μόνιμη πολωνική αντιπροσωπεία της ΕΕ φιλοξένησε μια δημόσια εκδήλωση στις Βρυξέλλες την Τρίτη(4 Οκτωβρίου) για να παρουσιάσει μια νέα μελέτη για το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, η οποία δημοσιεύτηκε στην Βαρσοβία την προηγούμενη μέρα.

Το έγγραφο , που δημοσιεύτηκε από το πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ονομάζεται: « Δρόμος προς την ευημερία ή δρόμος προς την καταστροφή του φυσικού αερίου σχιστόλιθου υπό τον πολιτικό έλεγχο;». Είναι κατά μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης για τον κανονισμό φυσικού αερίουσχιστόλιθου, που κρατά αποστάσεις από την προηγούμενη πολωνική θέση.

Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν περιβαλλοντικές ανησυχίες οδήγησαν την Γαλλία στην απαγόρευση της υδραυλικής διάρρηξης- την τεχνολογία με την οποία το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο εξάγεται-δεν υπήρχε καμία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για τον τομέα. Η Βαρσοβία θεωρείται ότι φοβάται ότι οι κανονιστικοί περιορισμοί θα προκύψουν από μια κοινή πολιτική.

Η μελέτη παραδέχεται ότι η Πολωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ευρωπαϊκό κράτος όπου κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει με ενθουσιασμό για το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο. Κάτω από πίεση για την ανάπτυξή της, η Πολωνία δεν κινητοποιήθηκε τόσο πολύ από την αναμενόμενη «εισροή πετροδολαρίων» αλλά από τις πολιτικές συνέπειες για την πολωνική ασφάλεια ενέργειας, όπως αναφέρουν οι αρθογράφοι.

Αισιόδοξες προσδοκίες σχετικά με τα πολωνικά αποθέματα φυσικού αερίου σχιστόλιθου συνέβαλαν στην ευφορία, όπως υποστηρίζει η έκθεση. Για την τελευταία διετία, πάνω από 100 των συμβάσεων παραχώρησηςδιατέθηκαν για την εξερεύνηση φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. Η λίστα από τις δικαιούχες εταιρείες περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες ενέργειας όπως ηChevron,η Marathon oil, η Exxon Mobil, ηConoco Phillips και ηENI.

Πόλωση του ευρωπαϊκού διαλόγου

Ωστόσο, το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο παραμένει αμφιλεγόμενο στην Ευρώπη παρουσιάζοντας φαινόμενα πόλωσης στις συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο μεταξύ της πρόθυμης αποδοχής και της ολικής απόρριψης, αναγνωρίζει η μελέτη.

Σύμφωνα με Πολωνούς ερευνητές, η πόλωση αυτή οφείλεται κυρίως στην έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για την οικονομική σκοπιμότητα της εξόρισης αερίου από σχιστόλιθο στην Ευρώπη. Η αντιμαχόμενη πλευρά υποστηρίζει ότι η άγνοια περί αυτού είναι σημαντική αιτία για να σταματήσουν ανάλογες δραστηριότητες.

Το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο προσέλκυσε την προσοχή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ μόνον το περασμένο έτος, προκαλώντας δύο διαφορετικές αντιδράσεις, αναφέρουν οι συγγραφείς. Η μία αφορά στο γεγονός ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εισάγουν νομικές και κανονιστικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου από την εξόριση αερίου από σχιστόλιθο. Η άλλη αφορά στο γεγονός ότι η προσέγγιση ήταν υπέρ της ΕΕ σε επίπεδο νομοθεσίας.

«Αυτό που φαίνεται προφανές από το επίπεδο της ΕΕ, γίνεται λιγότερο προφανές από την προοπτική ενός μεμονωμένου κράτους μέλους», αναγράφουν οι συγγραφείς, που υποστηρίζουν πως για την Κεντρική Ευρώπη, «το αέριο από σχιστόλιθο πρέπει να ιδωθεί ως ένα τοπικό ή περιφερειακό παιχνίδι-αλλαγής».

Οι συγγραφείς προέβησαν σε απολογισμό του δημοσίου διαλόγου σε διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, όπου το Κοινοβούλιο έχει απαγορεύσει την υδραυλική διάρρηξη.

«Εξαιτίας της πολυπλοκότητας και του εύρους του διαλόγου αυτού, φέρεται ανέφικτο να εξεταστεί η θέσπιση ενός συνολικού νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου (για το αέριο από σχιστόλιθο) μέσα στην ΕΕ», καταλήγουν.