Στροφή προς το φυσικό αέριο πραγματοποιούν οι Θεσσαλονικείς, επηρεασμένοι και από τις εξελίξεις στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων για σύνδεση με το δίκτυο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κινείται ανοδικά και όπως τόνισε στην «Η» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Gadiel Toaff, εκτός απροόπτου η χρονιά θα κλείσει πάνω από το στόχο που είχε τεθεί

Στροφή προς το φυσικό αέριο πραγματοποιούν οι Θεσσαλονικείς, επηρεασμένοι και από τις εξελίξεις στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων για σύνδεση με το δίκτυο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κινείται ανοδικά και όπως τόνισε στην «Η» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Gadiel Toaff, εκτός απροόπτου η χρονιά θα κλείσει πάνω από το στόχο που είχε τεθεί.

«Προβλέπουμε πως για το 2011 θα υπάρξουν περίπου 16.000-18.000 νέοι πελάτες, εκ των οποίων το 95% θα αφορούν εγκαταστάσεις αυτόνομης θέρμανσης», τονίζει ο κ. Toaff, προσθέτοντας ότι το συνολικό πελατολόγιο της εταιρείας, στο τέλος του 2011 θα αριθμεί 156.000 - 158.000 νοικοκυριά.

Η προτίμηση των καταναλωτών προς το φυσικό αέριο ίσως να ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν είχε επιβληθεί από τις αρχές Σεπτέμβρη, ο ΕΦΚ που το καθιστά ακριβότερο.

Επιπτώση

Η επίπτωση ανά νοικοκυριό, κατά τους υπολογισμούς της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης φθάνει τα 47 - 50 ευρώ το χρόνο. Η εταιρεία πάντως, θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τέτοια τιμολογιακή πολιτική, ώστε, έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, το φυσικό αέριο να είναι ανταγωνιστικότερο και να υπάρχει όφελος 20-22% από τη χρήση του. Εκτός από την οικιακή κατανάλωση, υπάρχει θέμα με τον ΕΦΚ στο βιομηχανικό τομέα, που αντιπροσωπεύει περί το 37% - 38% των συνολικών όγκων που πωλεί, ετησίως, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Η επιβάρυνση είναι 6 λεπτά ανά κυβικό μέτρο φυσικού αερίου, αλλά επειδή οι καταναλώσεις είναι πολύ μεγάλες, υψηλή θα είναι και η επιπλέον επιβάρυνση για τις τοπικές βιομηχανίες.

Παρά τις αβεβαιότητες, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης αυξάνει τις επενδύσεις της φέτος. Έτσι, ενώ προβλεπόταν να προσθέσει στο δίκτυο 38 χλμ. σωληνώσεων, το διευρύνει κατά 42 χλμ.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 06/10/2011)