Ενέργεια από χημικά εκρηκτικά; Ναι, απαντά ο Γιάννης Ιωαννίδης, γιατρός-μικροβιολόγος από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, που πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πατέντα του, από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), στις 14 Ιουλίου.

Ενέργεια από χημικά εκρηκτικά; Ναι, απαντά ο Γιάννης Ιωαννίδης, γιατρός-μικροβιολόγος από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, που πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πατέντα του, από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), στις 14 Ιουλίου.

Οπως λέει, η θερμότητα, η ταχύτητα, η πίεση και η μεταβολή του όγκου είναι μορφές ενέργειας. Αρα και ο συνδυασμός των μεγεθών αυτών είναι πάλι ενέργεια.

Το ενδιαφέρον του Γ. Ιωαννίδη τράβηξαν πριν από 2 χρόνια δύο εκπομπές για την ενέργεια. Δεν ήταν άσχετος με το αντικείμενο, καθώς στο παρελθόν είχε πειραματιστεί με το ωστικό κύμα. «Ηξερα ότι τα εκρηκτικά έχουν τεράστια δύναμη, ελάχιστο κόστος και ελάχιστους ρύπους», τονίζει. Σκέφτηκε λοιπόν ότι αυτό μπορεί να έχει εφαρμογή στην παραγωγή ηλεκτρικής και μηχανικής ενέργειας.

Εψαξε στο Ιντερνετ και βρήκε στοιχεία φυσικής και χημείας, τα οποία και τεκμηρίωσε. «Βρήκα ότι τα εκρηκτικά έχουν ελάχιστο κόστος, έχουν 1.000 φορές μεγαλύτερη απόδοση ενέργειας σε ατμόσφαιρες από το πετρέλαιο, είναι ανανεώσιμα, είναι φθηνά, έχουν ελάχιστους ρύπους και τα κοστολόγια είναι πολύ φτηνά.

Ξέρουμε λοιπόν ότι μια πετρελαιομηχανή παράγει ενέργεια 40-50 bar. Το δικό μου το σύστημα, αυτό το οποίο προτείνω, είναι ένας στρόβιλος, μία τουρμπίνα, η οποία παράγει ενέργεια μέσω των χημικών εκρηκτικών. Από εκεί και πέρα, όλα μεθοδεύονται, όλα γίνονται. Πήγαμε από τη Γη στη Σελήνη, κι από εκεί στα άστρα. Ολα γίνονται. Χρειάζεται μόνο ψάξιμο», λέει.

Οπως υπολογίζει, για την παροχή ενέργειας σε μία πόλη 1 εκατ. κατοίκων, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, χρειάζονται ελάχιστα. «Υπολόγισα ότι το κόστος είναι 1.000 φορές φθηνότερο από το πετρέλαιο. Ενα εκρηκτικό έχει ενέργεια ώς 250.000 bar. Και έχει κόστος 60 λεπτά το κιλό. Το πετρέλαιο έχει ενέργεια 40-50 bar. Για να δοθεί ενέργεια σε μία πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα εκρηκτικών», τονίζει.

Το θέμα είναι πώς θα γίνει η μεθόδευση για να παράξουμε την ενέργεια, που θα καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης, π.χ. σαν τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει η γνώση, όπως ότι το λίπασμα με το πετρέλαιο δίνουν άζωτο», υπογραμμίζει. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται τη βοήθεια ενός μηχανολόγου-μηχανικού, για να κατασκευαστεί το μοντέλο του μηχανισμού που θα μπορέσει να δώσει την ενέργεια.

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία")