Αισθητά υψηλότερες του 21% θα είναι οι απώλειες των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων που θα κληθούν να μετάσχουν εθελοντικά στον δεύτερο μηχανισμό στηρίξεως της Ελλάδος.

Αισθητά υψηλότερες του 21% θα είναι οι απώλειες των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων που θα κληθούν να μετάσχουν εθελοντικά στον δεύτερο μηχανισμό στηρίξεως της Ελλάδος.

Το Ρώυτερς μετέδωσε χθες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους οποίους η ανομοίωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα κυμανθεί μάλλον μεταξύ 30% και 50%, αντί για 21% όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Πηγές δε προσκείμενες στην ελληνική Κυβέρνηση τοποθετούν στο 35% το «κούρεμα» των ομολόγων. «Απομένει να δούμε ποιες θα είναι οι αρχικές αντιδράσεις των ιδιωτών επενδυτών. Στόχος είναι η εθελοντική συμμετοχή. Πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλήρους χρεωκοπίας», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Ρώυτερς.

Η αλλαγή των όρων της συμφωνίας κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα είναι αυξημένες εξ αιτίας της βαθύτερης υφέσεως και των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου ( IIF) Χάνγκ Τράν δήλωσε χθες πως εάν για την συμφωνία της 21ης Ιουλίου χρησιμοποιηθούν τα τρέχοντα επιτόκια προεξοφλήσεως η καθαρή παρούσα αξία θα είναι μειωμένη κατά 39% και όχι 21%.

Ωστόσο, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε χθες ότι εφ όσον οι προτάσεις για την αύξηση των απομειώσεων ξεπεράσουν το 21% που έχει ήδη συμφωνηθεί ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ανταλλαγής έναντι πιστωτικής αθετήσεως ( Credit Default SwapsCDS), καθώς θα προκληθεί «πιστωτικό γεγονός». Αναλυτές των Barclays Capital, Evolution Securities και Credit Agricole ανέφεραν στο Bloomberg πως θα είναι δύσκολο να υπάρξει μεγαλύτερη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς να ενεργοποιηθούν τα CDS.

Εξ άλλου, το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων ( PSI) εμφανίζεται να είναι άμεσα συνδεδεμένο και με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου, που επικαλείται το πρακτορείο Ρώυτερς κάθε μεταβολή σε σχέση με την απόφαση της 21ης Ιουλίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποτιμήσεις και τις προοπτικέ αναπτύξεως των περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.